TKO JE NAJMOĆNIJA ŽENA U HRVATSKOJ?

Voli ples, Georgea Clooneyja i, naravno, Sanadera

02.07.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Sanader je svojoj najodanijoj suradnici za 56. rođendan darovao premijersku funkciju. Jadranki je zapravo predao vrući krumpir i, s obzirom na to u kakvom je stanju država, napravio joj je medvjeđu uslugu. Tko je zapravo Jaca Kosor?

Ta diplomirana pravnica i bivša radijska novinarka politikom se bavi od 1995. godine, kad je prvi put postala saborska zastupnica HDZ-a. Učlanila se u stranku na poziv samog bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, koji ju je pozvao nakon što je čuo radijsku emisiju o prognanicima koju je Kosor vodila.

Munjevito se uspinjala u stranačkoj hijerarhiji, a početkom 1995. izabrana je za potpredsjednicu Sabora. Tada se spekuliralo kako će joj biti ponuđeno da zamijeni Ivana Paraća na mjestu generalnog direktora HRT-a. Iako je i sama najavljivala da bi željela ostati vezana uz HRT jer o tom poslu puno zna, umjesto nje u tu je fotelju zasjeo Ivica Mudrinić, piše Jutarnji list.

Jadranka Kosor s Glavašem i Šuškom

Nakon što je 2000. godine HDZ izgubio izbore, Kosor je ostala vjerna stranci. Posebno je privržena Ivi Sanaderu i njegovoj viziji vođenja HDZ-a, a nakon njegova dolaska na čelo stranke postala mu je (i ostala) najbliža i najvjernija suradnica i zamjenica.

'Kud Sanader, tud i ja', Kosoričina je rečenica koja je obilježila njezino političko djelovanje. Nakon povratka HDZ-a na vlast 2003. Kosor postaje potpredsjednica Vlade i ministrica novoosnovanog ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Slika se s napuštenom djecom, pretučenim ženama, očajnim braniteljima, otvara domove za stare, u natrpanom programu svakodnevno putuje zemljom uzduž i poprijeko te dobiva naziv 'ministrice svega što je tužno'.

Na predsjedničkim izborima 2005. bila je HDZ-ova kandidatkinja, a aktualni predsjednik Stjepan Mesić porazio ju je do nogu nakon kampanje u kojoj ju je najčešće osobno napadao, nazivajući je plačljivicom Suzanom koja iskače iz paštete. Međutim, Kosorica je u više navrata komentirala kako je bilo jasno da je Mesić u tom trenutku nepobjediv, a da i sam dolazak do drugog kruga smatra uspjehom.

Njezino vođenje ministarstva ostat će zabilježeno po aferama sa suradnicima. Prva u nizu apsurdnih afera bila je ona s državnim tajnikom za obitelj Marijanom Križićem i pomoćnicom Štefanijom Bortek Knešaurek, parom koji je sredinom 90-ih vodio nekadašnji Državni zavod za obitelj te bio optužen za niz malverzacija i lažnih kupnji basnoslovno skupog bešteka, mikrovalnih pećnica, tepiha, kolica za posluživanje i drugih kućnih potrepština koje u Zavodu nikada nisu pronađene.

Njihova nasljednica, pomoćnica Zdenka Ninić, također je razriješena nakon što se saznalo da je osumnjičena da je, kao zaposlenica Centra za socijalnu skrb, zloupotrijebila položaj i pogodovala prodaji imovine dvoje djece, čime ih je financijski oštetila. Suđenje još nije gotovo.

Edo Maajka pjeva pjesmu o Jadranki Kosor

Kosor se u tišini riješila Darka Bešteka, branitelja koji je njezinu prethodniku Ivici Pančiću vratio štaku u znak protesta jer ga je, kolokvijalno rečeno, proglasio lažnim invalidom. Kosor ga je nakon stupanja na vlast imenovala svojim savjetnikom, a onda ga se oslobodila saznavši da je Beštek doista protuzakonito primao tisuće kuna pomoći.

Tijekom mandata je promijenila i četiri glasnogovornika, a bio ju je glas 'nemoguće, teške i egoistične' šefice, kojoj se i najbliži suradnici moraju obraćati s 'potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti', a niži zaposlenici ustajati kad uđe u prostoriju.

Tvrdila je to i smijenjena predstojnica Vladina Ureda za udruge Jadranke Cigelj, koja je svoju nadređenu, Jadranku Kosor, optuživala da je upravo ona naložila sigurnosnu provjeru članova nevladinih udruga, a zbog čega je smijenjena Cigelj.

Najveći rep Kosor ipak vuče iz afere oko nabave stana od 90 četvornih metara u zagrebačkoj Šeferovoj ulici, koju još nije uspjela razjasniti.

Njezin burni privatni život također je uvijek bio zanimljiv javnosti, osobito njezina dva propala braka. Zlobno su joj prigovarali da ministrica obitelji ne može biti dvostruko rastavljena žena. Prvi put se udala sa 22 godine za profesora književnosti Hrvoja Markulja, a drugi put sa 29 godina za kolegu, urednika Sportskog programa na Radio Zagrebu Ivicu Škopljanca, s kojim je 1984. dobila sina Lovru.

Lovro joj je jedino dijete, još živi s majkom i bakom Zorom u njihovu zagrebačkom stanu. Diplomirao je filozofiju i japanski jezik, a trenutno je na stipendiji u Japanu.

Sa sinom Lovrom

Kosor se često u medijima prisjeća svog djetinjstva. Kao djevojčica, prvih je sedam godina živjela s bakom Terezijom u Lipiku. Majka i otac, prosvjetni radnici, dobili su posao u Čakovcu, a nju su, kao šestomjesečnu bebu, ostavili baki na skrb. Otac je napustio obitelj kad je Kosor imala dvije godine i do danas nije pitao za nju. Čak ni nakon što je ona o tome javno progovorila i gotovo se rasplakala u jednoj televizijskoj emisiji.

Baka Terezija, koja je umrla prije više od 20 godina, najveći joj je životni uzor. Pričala je da su zajedno svašta radile, da ju je već sa šest godina naučila skuhati krumpirovu juhu s noklicama, ručno prati plahte i raditi krvavice, kobasice i prati crijeva na kolinju.


Pohađala je gimnaziju u Lipiku, a već u drugom razredu postala je dopisnica Večernjeg lista, pisala je poeziju i priče za Dječji program Radija Zagreb. Sa 19 godina otišla je u Zagreb i upisala Pravni fakultet, na kojem je diplomirala 11 godina poslije. Već kao tinejdžerica svojim pjesmama osvajala je nagrade. Sama se uzdržavala tijekom studija, a od honorara je kupila i prvog fiću.

Trenutno je, kaže, najviše opuštaju kućanski poslovi, poput peglanja i pranja suđa. Hobi joj je ples, a pleše sambu, rumbu, cha-cha-cha. Sluša Olivera Dragojevića, na romantičnu večeru otišla bi s Ivom Gregurevićem, a da joj zlatna ribica zajamči ostvarenje želje, to bi, uz uspjeh HDZ-a, bilo - da uspješno zavede Georgea Clooneyja. Kao dijete je maštala da bude kraljica.