NOVA UPRAVA ZG HOLDINGA

Samodol: Radoholičar sam! Ljubičić: Onda te treba izbjegavati!

02.07.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Slobodan Ljubičić – Kikaš, čovjek od najvećeg povjerenja gradonačelnika Milana Bandića, preuzeo je jučer od Ive Čovića mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, a zajedno s njim na bruto plaću od tridesetak tisuća kuna stiglo je i šest članova Uprave

Riječ je o Anti Samodolu, bivšem čelnom čovjeku Hanfe, Zdenku Milasu, šefu proizvodnje u Dalekovodu, Ivanu Toliću, bivšem šefu Gredelja i ZET-a, Dariji Jurici i Nike Nodilo Lakoš koje stižu iz Ministarstva financija i Danijeli Franić, pravnici iz Gradske uprave.

Umjesto da primopredaju obave javno, daju nekoliko makar i protokolarnih rečenica, obave fotografiranje, u ZGH-u su odlučili zatvoriti vrata i ne davati nikakve informacije javnosti koja ih plaća.

Bandićev politički otac u NO-u

Novi Nadzorni odbor ZGHsačinjavat će predsjednik Vlado Leko, profesor s Ekonomskog fakulteta,te lica s liste Milana Bandića - Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožnei spolne bolesti KB 'Sestre Milosrdnice', Vida Demarin, akademkinja,Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, Ivan Šikić, inženjer ipolitički otac aktualnog gradonačelnika kojem je zaboravio predati listuza Peščenicu na lokalnim izborima, Gojko Bežovan, profesor Pravnogfakulteta u Zagrebu, Maruška Vizek s Ekonomskog instituta i HrvojeŠimović, docent na katedri za financije Ekonomskog fakulteta.

Uzalud su novinari i fotoreporteri pokušavali od Dušana Vire, glasnogovornika, na izlaznim vratima dobiti nešto suvislo, nagovoriti ga da dovede Ljubičića ili neko novo lice, a onda je na webu osvanulo tek šturo priopćenje tko su novi članovi Uprave i Nadzornog odbora.

Čak je i ono bilo nepotpuno jer su zaboravili navesti da su Nadzornom odboru uz sedam navedenih članova sjede još dva: Maruška Vizek i Hrvoje Šimović.

Ni slova o njihovim biografijama, a preuzimaju gradsku megatvrtku sa 1,2 milijardi kuna akumuliranih gubitaka, ogromnim problemima i 12 tisuća zaposlenih.

Na primopredaji je, doznajemo, bilo zanimljivo. Novi članovi Uprave ukratko su se predstavili, a kad je Samodol za sebe kazao da je radoholičar koji radi i po četrnaest sati dnevno, Ljubičić se nadovezao riječima: 'To znači da te moramo izbjegavati', na što su se svi prisutni nasmijali.

Kojim će smjerom krenuti ZGH, nije poznato, ali ono što se može očekivati jest da će dotok svježeg novca iz gradske blagajne u kasu megatvrtke biti bolji jer s druge strane više nema političkih protivnika iz SDP-a, ali ni Čovića koji je umjesto politike restrukturiranja vodio politiku netalasanja i nezamjeranja.

O Ljubičiću koji je s Bandićem i osnovao Holding, njegovoj povezanosti u aferama, bez sudskog epiloga, oko razmjena vrijednih gradskih zemljišta manje-više sve se zna.

Uz njega, staro lice u Upravi je i Ivan Tolić koji je u ZGH stigao iz Gredelja 2006. godine kada je preuzeo i ZET. A preuzeo ga je netom nakon što je Grad od Gredelja kupio za 88,2 milijuna eura vrijedno zemljište u središtu grada iako je on tada negirao da su te dvije stvari povezane.

Na čelu najvećeg gradskog gubitaša (ZET) bio je do 2010, kada se, unatoč protivljenju radnika, vraća na čelo Gredelja koji danas više nije tvrtka kakva je bila nekad. Za njegova boravka u Gredelju pamti se i devastacija vrijedne spomeničke baštine.

Tolić je tada, iako je Grad kupio nekretninu, omogućio Petru Pripuzu,vlasniku CIOS-a, da počupa sve što bi se moglo prodati na tržištu sekundarnih sirovina. Pravdao se tada da je Grad kupio zemljište, ali ne i nekretnine na njemu…

Darija Jurica i Nike Nodilo Lakoš dvije su najmlađe članice Uprave koje u ZGH stižu iz Ministarstva financija. Po struci su diplomirana ekonomistica i pravnica o čijim se karijerama ne zna previše.

Jurica je inače i kći bivšeg veleposlanika Nevena Jurice koji je osuđen za pronevjeru državnog novca, u Ministarstvu je od 2009. godine, a kao mlada članica HDZ-a u kojem je bila međunarodna tajnica bila je i potpredsjednica Europske pučke mladeži.

Nike Nodilo Lakoš, pravnica po struci, kao član Ministarstva financija sjedi u Upravnom vijeću Agencije za mobilnost i programe EU-a, što bi, kažu nam naši sugovornici, mogao biti veliki plus za ZGH.

Danijela Franić pravnica je koja dolazi iz Gradske uprave u kojoj je zaposlena četrnaest godina, a posljednjih nekoliko u sektoru za zastupanje Grada u stručnoj službi gradonačelnika. Riječ je o boljoj polovici Slavka Kojića, gradskog ministra financija.