STANJE NIJE ZABRINJAVAJUĆE

Zagrebačka kasa punija, ali plan nije ostvaren

01.07.2009 u 17:08

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare nije želio komentirati ostavku premijera Ive Sanadera rekavši da on (Bandić) još uvijek radi lokalno, a misli globalno

"Ja još uvijek djelujem lokalno na zagrebačkoj razini, a mislim globalno. Znači misli i pogledi mi ne završavaju na obroncima Medvednice nego malo dalje", rekao je Bandić upitan kako komentira Sanaderovu ostavku. Dodao je da će vezano uz to pitanje "nešto pametniji biti u nedjelju."

Upitan hoće li se kandidirati za predsjednika Republike kazao je da je Milan Bandić uvijek pobjeđivao na izvršnim funkcijama za koje se kandidirao. "Dobio sam novi mandat od građana Grada Zagreba i ja svoje građane poštujem", kazao je.

Upitan o o padu prihoda u gradskom proračunu u prvih pet mjeseci pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić kazao je da su prihodi proračuna Grada Zagreba u prvih pet mjeseci za oko 60 milijuna kuna viši nego prošle godine, ali su u odnosu na plan su niži za 4,5 posto.

"Stanje nije zabrinjavajuće, ali nije ni zanemarujuće", kazao Kojić

Istaknuo je da se porezni prihodi (prihod od poreza na dohodak i prirez) ostvaruju u skladu s planiranom dinamikom te da su plaće u Zagrebu ostale na razini prošle godine. Dodao je kako neporezni prihodi bilježe brži pad, ali to nije ocijenio zabrinjavajućim.

Kojić je za srpanj najavio rebalans gradskog proračuna, a osnovni razlog je što će sutra na sjednici zagrebačke Skupštine biti raspravljena reorganizacija gradske uprave zbog koje će trebati preraspodjeliti sredstva. Uz to, podsjetio je kako su donesene antirecesijske mjere na razini Grada, a to za Zagreb znači minus od oko 200 milijuna kuna.

Sadašnje stanje za Grad Zagreb ocijenio je ocjenom plus četiri dodavši da bi ono na jesen moglo biti lošije. "Spremni smo za te izazove, ne treba padati u depresiju, bilo je i težih situacija", kazao je.