Hrvatska TVRDOLINIJAŠI PREUZELI HDZ

Sanader podnio ostavku i odlazi iz politike

Dr. Ivo Sanader povukao se danas sa svih svojih političkih funkcija. Odluku o ostavci na dužnost hrvatskog premijera, predsjednika HDZ-a, o tome da se neće kandidirati za šefa države te o povlačenju iz politike obznanio je na konferenciji za novinare na kojoj je odgovorio na samo četiri pitanja. Nakon što je Dragan Primorac i službeno podnio ostavku, čini se da je sljedeća ostavka nestranačkog ministra pravosuđa Ivana Šimonovića. Kad su ga pred Banskim dvorima novinari upitali namjerava li i on podnijeti ostavku, rekao je: 'Ništa nije isključeno, vidjet ćemo. Za sve postoji procedura'

Sanader je u dva navrata odbio odgovoriti koji je razlog njegovog iznenadnog bijega iz politike. Na naše pitanje je li ipak dužan hrvatskoj javnosti obrazložiti razloge svog odlaska s obzirom na moć koju je imao, odgovorio je da se ne želi svađati. Sanader smatra da je razloge odlaska obrazložio time što je rekao da je puno i duboko promislio o donošenju ove šokantne odluke.

Arlović: Ako daje ostavku - pada Vlada

'Ukoliko premijer podnese ostavku, pada Vlada', objasnio je za 24 sata stručnjak za ustavno pravo i bivši SDP-ov zastupnik Mato Arlović povodom najave da Ivo Sanader daje ostavku na mjesto predsjednika Vlade: 'Nakon ostavke, dolazi do takozvanog preslagivanja u Saboru.Vladajuća stranka mora potpisima zastupnika dokazati da i dalje ima većinu. Oni zatim predlažu novog mandatara, kojeg u roku od 30 dana mora potvrditi predsjednik Stjepan Mesić. Ukoliko ga ne potvrdi, ide se u nove izbore.'

Opovrgnuo je nagađanja o bolesti ili odlasku na neku dužnost u EU. 'Hvala Bogu, nisam bolestan. Bilo je ponuda da preuzmem funkciju u nekoj od europskih institucija, ali to nisam prihvatio', kazao je Sanader.

'Dvadeset sam godina u politici i uvijek sam je shvaćao isključivo kao službu Hrvatskoj i njezinim građanima. Odlazim zadovoljan jer su nakon osamostaljena države ostvareni najvažniji vanjskopolitički strateški ciljevi. Ušli smo u NATO i članica smo Vijeća sigurnosti, a na pragu smo ulaska u EU.

Pokrenuli smo Hrvatsku i ponosan sam na sve uspjehe RH i Vlade pod mojim vodstvom', rekao je Sanader. Istaknuo je da su mu standard i interesi građana bili uvijek na prvom mjestu i da je uvijek vozio u petoj brzini.

'U životu postoje trenuci za nove početke, a ja sam svoju dionicu u politici odradio', poručio je Sanader. Na novinarsko pitanje znači li njegova zadnja odluka i povlačenje iz politike zauvijek, odgovorio je negativno.

Time je zapravo ipak otvorio mogućnost da se kandidira za neku od visokih državnih dužnosti, možda i za predsjednika RH.

O svojoj odluci telefonom je obavijestio predsjednika Stipu Mesića, koji se nalazi u Istri, a njih dvojica će se sastati u četiri oka. O odlasku je obavijestio i HDZ, u kojem je, osim Sanadera, ostavku na dužnost podnio i glavni tajnik Ivan Jarnjak.

On postaje jedan od šest potpredsjednika (HDZ vraća tu funkciju u statut, a osim njega, potpredsjednici su i Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker i Petar Čobanović.

Sanader kao Dioklecijan

Sanader je navodno prije tri dana, u nedjelju navečer, tek nekoliko svojih najbližih prijatelja iz HDZ-a obavijestio da će se povući iz politike. 'To je moja konačna odluka i od nje me ne možete odgovoriti', navodno je rekao. Kao razlog svog povlačenja naveo je 'osobne razloge', a čak se usporedio sa carom Dioklecijanom koji je jedini dobrovoljno abdicirao sa svoje dužnosti, piše Jutarnji list.

Zamjenik predsjednice stranke postaje Darko Milinović, a novi glavni tajnik HDZ-a je Branko Bačić, državni tajnik za more.

Sada već bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac svoju ostavku je obrazložio riječima: 'Došao sam na poziv Ive Sanadera i s njim odlazim'.

Promjenom statuta HDZ-a uvodi se funkcija počasnog predsjednika, s pravom glasa na svim sjednicama tijela.

Sanader je obavijestio i koalicijske partnere o svom odlasku i tvrdi da 'vladajuća koalicija ide dalje'. Istaknuo je da su potencijalnoj premijerki podršku potpisima iskazala 83 koalicijska partnera - saborska zastupnika.

Novi zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović rekao je podržava kandidaturu Andrije Hebranga za predsjednika RH, čiji se odgovor još uvijek čeka.

Istaknuo je da nema govora o prijevremenim izborima.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još