STOP MOBITELIMA IZA REŠETAKA

Precizni ometači signala stižu u zatvore

01.07.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Uprava za zatvorski sustav konačno je odlučila stati na kraj švercanju mobitela zatvorenicima. Precizni ometači ometat će signal mobitela u zatvorskim ćelijama, nelinearni detektori mobitela moći će pronaći skrivene mobitele čak i kad su ugašeni ili rastavljeni, a sve osobe koje ulaze u zatvor pretresat će se posebnim detektorima

Tako će do 1012. zloporaba mobitela u zatvorima biti potpuno zaustavljena. Ovaj je paket mjera vrijedan 5,5 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

'Projekte smo već prezentirali inozemnim donatorima i sada čekamo novac. Za detektore, od kojih smo neke već kupili, izdvojit ćemo oko 616.000 kuna, a ostalo će otpasti na usmjerene antene', rekao je Miroslav Mihoci, v.d. ravnatelja Uprave za zatvorski sustav.

Dosad se ometači signala nisu koristili jer nisu bili dovoljno precizni i osim u zatvorskim zgradama, od kojih su mnoge smještene u naseljenim četvrtima, ometali bi signal i korisnicima izvan zatvora. Nove, tzv. usmjerene antene, kada budu kupljene, moći će precizno odrediti područje u kojemu će signal blokirati.

Sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura objasnio je da se u tom slučaju ometači postavljaju u svaku ćeliju. Tada se spajaju u jedinstveni sustav u cijelom zatvoru, a i svi se zatvori mogu spojiti u jedinstveni sustav.

'Takav projekt omogućio bi detekciju svakog pokušaja neovlaštene komunikacije uz precizno lociranje ćelije. Administratoru se ostavlja mogućnost da odredi hoće li sustav samo registrirati komunikaciju ili će je registrirati i spriječiti. Dok obični ometači GSM signala velike snage cijelo vrijeme zrače i ometaju signal u štićenom prostoru, ali i u okolnim područjima, ovaj sustav zrači vrlo kratkotrajno, i to samo nakon što detektira nelegalnu komunikaciju', kaže Lubura.