NEVRIJEME

Vodostaj Raše u opadanju, Save raste

12.12.2008 u 12:16

Bionic
Reading

Zbog naglog porasta vodostaja na rijeci Raši uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplave, a trenutno je razina vode u opadanju, izvijestio je danas Centar obrane od poplave Hrvatskih voda.

Voda je bila preplavila korito i kod mosta Raše, gdje je prijetila susjednim zgradama. Vodostaj rijeke Raše narastao je više od metra, a najteže je bilo oko farme magaraca Liburna. Trenutačno je stanje pod kontrolom jer je kiša stala, pa je vodostaj Raše u laganom padu.

Voda je preplavila i područje oko ušća rijeke Mirne, a poplavljeni su i podrumi stambenih objekata u neposrednoj blizini, no na sreću bez veće štete. Obilna kiša koja pada već dva dana (59 litara po četvornom metru) podigla je vodostaj rijeke Pazinčice za nekoliko metara. Pazinska jama u koju ponire rijeka Pazinčica ne može progutati toliko vode zbog velike količine smeća, granja i stabala koje se zaglavilo na ulazu u Pazinsku jamu.
Jake kiše koje su proteklih dana padale u Voloskom su izazvale poplavei teškoće u prometu zbog izlijevanja odvodnih kanala koje nisu mogleprogutati velike količine kiše.


Poplavljena dolina rijeke Raše. Snimatelj HTV-a na mjestu izlijevanja

U porastu je vodostaj rijeke Save.

Kiša usporava promet, a kolnici su mokri i skliski u gotovo cijeloj zemlji. Zbog vjetra je za I. skupinu zatvoren Krčki most i dionica jadranske magistrale od Bakra do Senja.

Olujno jugo protekle je noći oštetilo i povuklo u more dio kamenog lukobrana na parkiralištu u Karlobagu, a dijelom je oštetilo i betonski dio gradske plaže.

Kako se doznaje u općinskoj upravi u Karlobagu, štete će se procijeniti.

More je noćas poplavilo i dio Jadranske magistrale kroz samo mjesto, zbog čega je u prekidu bio promet između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog loših vremenskih prilika u prekidu su trajektne linije: Sumartin - Makarska, Split - Vela Luka, Split - Vis, Split - Jelsa, Bari - Dubrovnik i Dubrovnik - Rijeka. Jučerašnji jaki valovi uslijed orkanskog juga izbacivali su na kopno i kamenje teže od 15 kilograma.