APSURDI BIROKRACIJE

Besplatna pravna pomoć pred slomom

01.07.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Niti pola godine otkako se primjenjuje, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći praktično je pred slomom. Svi iz udruga registriranih za pružanje besplatne pravne pomoći zaključili su da je Zakon do besmisla izbirokratizirao samu ideju, a desetke tisuća kuna koje su udruge temeljem natječaja dobile iz proračuna je nemoguće potrošiti

ZAGREB - U konačnici, najviše štete imaju upravo oni kojima je zakon namijenjen, siromašni građani kojima pravna pomoć treba, a ne mogu si ju priuštiti, piše Novi list.

Ministarstvo pravosuđa je sredinom travnja raspodijelilo nešto više od dva milijuna kuna udrugama za pružanje besplatne pravne pomoći, a udruge su u prosjeku dobile oko sto tisuća kuna. Međutim, da bi one nekome pružile besplatnu pravnu pomoć taj mora dobiti uputnicu od županijskog ureda za upravu kojom se odobrava korištenje pomoći. U Centru za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka navode da su, od svih osoba koje su zatražile besplatnu pravnu pomoć, uputnicu uspjele ishoditi samo dvije. Taj je Centar na natječaju dobio 80 tisuća kuna, međutim, do 15. srpnja kad mora podnijeti tromjesečni izvještaj, uspjet će opravdati, najviše 520 kuna. Toliko vrijede dvije odobrene uputnice.

Vukovarski 'rekord'

Tek je nešto malo manje tragična situacija u Centru za mir, pravnesavjete i psihosocijalnu pomoć iz Vukovara koji radi po, očitorekordnih, desetak uputnica što znači da će moći opravdati možda i2.600 kuna od 86.400 koliko im je odobreno. Milena Jurišić izCentra kazala je da su kriteriji za besplatnu pravnu pomoć izrazitovisoki te da će udruge napraviti analizu i izaći javno sa svojimprimjedbama na Zakon, ne samo kad je riječ o visini boda.

Naime, u najčešćim slučajevima pružanja besplatne pravne pomoći udrugama je moguće prikupiti najviše 130 bodova, a prema Pravilniku jedan bod vrijedi – dvije kune. Centar za mir, nenasilje i ljudska prava 80.000 kuna je dobio na temelju projekcije od 1.300 osoba kojima bi pružao pravnu pomoć, a toliko ih je u prosjeku godišnje neki oblik pravne pomoći od te udruge tražilo prije usvajanja Zakona.

U sličnoj je situaciji i Srpski demokratski forum koji treba opravdati 112 tisuća kuna. Zoran Čuić koji je u SDF-u koordinator za besplatnu pravnu pomoć kazao nam je da im dosad, prema podatcima za Vojnić, Karlovac, Glinu, Gvozd, nije došla ni jedna osoba s uputnicom.

'Ni jedan zahtjev nije odobren jer su osobe navodno prekoračile imovinski cenzus', kazao je Čuić koji procjenjuje da će se na kraju sve završiti tako da besplatne pravne pomoći zapravo neće biti ne samo zbog izuzetno komplicirane procedure izdavanja uputnice nego i zbog prestrogih kriterija koji reguliraju tko uopće ima pravo na takvu pomoć.

Nula slučajeva s uputnicom ima i Udruga za pružanje besplatne pravne pomoći 'Pravna pomoć' iz Drniša koja treba opravdati 70.400 kuna. Predsjednica te udruge Marija Vukušić kazala je da je dodatni problem taj što su nadležni županijski ureda za upravu u Kninu i Šibeniku, što znači da je ljudima ili teško putovati iz Drniša po uputnicu u Knin ili Šibenik, ili iz Knina i Šibenika s uputnicom dolaziti k njima u Drniš.

Kad u udruge već ne dolaze siromašni građani s uputnicama dolaze građani koji mole za pomoć u ispunjavanju zahtjeva za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć. Naime, taj je zahtjev iznimno kompliciran, ima ga čak devet stranica, i golema većina stranaka bez stručne pravne pomoći naprosto ga ne može ispuniti. Nadalje, svi sugovornici upozoravaju da se njima priznaju samo troškovi koje ostvare po bodovima predviđenim Pravilnikom. Hladni pogon im se, nasuprot standardima u drugim natječajima za udruge, ne priznaje ni u najmanjem dijelu, pa tako ne mogu pravdati telefonske ili poštanske troškove koje imaju zbog pružanja besplatne pomoći.