USKORO ODVOJENI KONTEJNERI

Nema više bacanja svakog smeća u isti koš

26.06.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Vlada je prihvatila Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji bi iz temelja trebao promijeniti odnos građana prema smeću - barem tako smatra ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović

Nadležnosti i obveze koje se tiču zbrinjava otpada, Vlada ovim zakonom spušta na jedinice lokalne samouprave. One će morati osigurati izdvojeno prikupljanje raznih tipova otpada, odnosno - primarna selekcija bit će njihova obveza. To znači da će lokalne zajednice morati osigurati kontejnere za izdvojeno prikupljanje raznih vrsta otpada pred kućama građana.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović kaže da će takav sustav prikupljanja smeća - koštati. No upozorio je i da sadašnji sustav jedne hrpe za sav otpad proizvodi visoke troškove zbrinjavanja i sanacija koji su od 2005. do sada iznosili više od 500 milijuna kuna. Zatrpano zemljište vrijedno je još pet milijardi kuna, rekao je Zmajlović.

Vlada predlaže i novi način zbrinjavanja glomaznog otpada prema kojem jedinice lokalne samouprave moraju građanima omogućiti besplatnu predaju u reciklažna dvorišta ili omogućiti uslugu prijevoza po pozivu.