U SRIJEDU ŠTRAJK

Pirotehničari nose glavu u torbi, a režu im plaće

25.06.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Djelatnici u humanitarnom razminiranju, ukupno 27 tvrtki, za sutra su najavili štrajk

Razlog su neuspjeli pregovori oko novog kolektivnog ugovora. Poslodavci im, kažu, režu plaću i neka materijalna prava što je neprihvatljivo u poslu koji rade, kaže Mario Iveković iz Novog sindikata.

'Pokazali su se kao vrlo neozbiljan partner i mi sada ponavljamo, ne želimo iz štrajka izaći bez sklopljenog kolektivnog ugovora, a na onu plaću od 7.700 kuna neto koja je bila za sada za puni mjesec, mi tražimo povećanje za negdje, zaokružit ću, 1.000 kuna, što mislim da će svatko razuman u ovoj državi shvatiti da za takav posao kakav rade pirotehničari, to nikako nije neka enormno visoka plaća', istaknuo je Iveković.
Poslodavci su im pak u zadnjoj rundi pregovora ponudili zadržavanje prava iz starog kolektivnog ugovora, objašnjava predsjednik Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja Mladen Džalto.

Sve ostale zahtjeve socijalnog partnera, u vrijeme krize i smanjenja budžeta za razminiranje smatraju nerealnim.'S obzirom na proračun koji je donesen, gdje su sredstva već zadnje tri godine unazad ista, tražimo da se ta prava zadrže do kraja godine. Onda ćemo znati koliki je budžet za sljedeću godinu i onda možda možemo pristupiti novom, kvalitetnijem kolektivnom ugovoru', kaže Džalto.