HDZ SE ŽALI I USTAVNOM SUDU

Sigurnosne kamere otkrivaju izborne nepravilnosti u Belišću?

24.06.2013 u 15:35

Bionic
Reading

Pošto je Županijsko izborno povjerenstvo odbilo prigovor Dinka Huisa (HDZ) zbog navodnih nepravilnosti tijekom trećega izbornog kruga, kada je za gradonačelnika Belišća izabran Dinko Burić (HDSSB), Huisov izborni stožer najavio je žalbu Ustavnome sudu Republike Hrvatske

Žao nam je što nisu prepoznate nepravilnosti koje osporavaju treći izborni krug, a posebno nam nije jasno zašto se Županijsko izborno povjerenstvo nije očitovalo o mogućoj povredi tajnosti glasovanja birača i zbog čega nije zatražilo snimke sigurnosno-nadzornih kamera na biračkome mjestu br. 6 na kojima se može vidjeti i razmjer izbornih nepravilnosti i moguća povreda tajnosti glasovanja birača, navodi u današnjem priopćenju za javnost Dinko Huis.


Ističe kako će njegov izborni stožer 'iskoristiti sve zakonske mogućnosti i Ustavnome sudu u zakonskom roku uložiti žalbu'. U trećemu izbornom krugu za gradonačelnika Belišća pobijedio je Dinko Burić (HDSSB) s 40 glasova više, a u drugome izbornom krugu s četiri glasa više pobijedio Dinko Huis (HDZ).

Nakon uložene žalbe HDSSB-a i ponovnog prebrojavanja glasova, Dinko Huis pobijedio je s jednim glasom više, a Županijsko izborno povjerenstvo odbilo je prigovor HDSSB-a kao neosnovan. Nakon žalbe HDSSB-a Ustavnome sudu RH, na dva mjesta izbori su poništeni, a ponovljeni su 2. lipnja.