NAPAD NA PREDSJEDNIKA RH

Hrvatski list poručio Mesiću: Apage, Satanas!

30.06.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Na naslovnici posljednjeg broja desničarskog tjednika Hrvatski list osvanula je rečenica 'Apage, Satanas!' koja je pobliže označena prozivkom 'Čovjek koji slavi masovne zločine nad Hrvatima', a da ne bi bilo dvojbe o kome je riječ, sve je uokvireno fotografijom predsjednika Stjepana Mesića

Imperativ 'apage' koristio se u antičkoj Grčkoj, a njime je određeni pojedinac poručivao drugom pojedincu da, ukratko, odjebe. Tek u srednjovjekovnoj Europi emancipiran je pojam 'apage satanas' (odlazi Sotono), a do danas se ponekad koristi u egzorcizmu koji izvodi prigodno obučeno svećenstvo.

Naime, Hrvatski list, koji je poznat po tome da prezire osobu koja je naslijedila pokojnog Franju Tuđmana, pozabavio se u zadnjem broju Mesićevim govorom koji je ovaj povodom Dana antifašističke borbe izrekao u šumi Brezovica kod Siska, gdje je prije 68 godina, 22. lipnja 1941, osnovan prvi partizanski odred.

Naime, pod nazivom 'Provokator s Pantovčaka - Apage satanas', glavni urednik i direktor Hrvatskog lista Ivica Marijačić napisao je tekst koji vrvi teškim i utuživim kvalifikacijama usmjerenima Mesiću, bilo da je riječ o osobi ili predsjedničkoj instituciji koju on predstavlja, otkriva Nacional.

Marijačić uz obilje teških uvreda čitateljima priopćuje da je Mesića prilikom govora u Brezovici obuzeo 'boljševički bijes' te da će svatko iole obrazovan prepoznati 'natruhe psihopatologije' u govoru. To, ističe Marijačić, 'međutim od Mesića nije iznenađenje'. Predsjednika je zatim prozvao da 'namjerno laže' i govori iz perspektive svoga oca, 'partizanskog zločinca iz Orahovice'. Marijačić je predsjednika države još optužio da je 'krivotvoritelj' kada govori da 'NDH nije bio izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnošću'. Za predsjednika je još ocijenio da 'svojim bjesnilom' maltretira hrvatski narod i da je 'očiti provokator i udbaš ubačen u Tuđmanove redove'.

Inače, Marijačićev tekst dijelom podsjeća na nedavni uvodnik prvog pera Glasa koncila Ivana Miklenića, koji je metaforama zamaskirao ono što se iz nekog razloga nije usudio poručiti Stjepanu Mesiću imenom i prezimenom. Podsjetimo, Miklenić je napisao da je jedan 'dužnosnik' zapravo 'veleizdajnik' i krajnje 'sluganski' raspoloženi pojedinac, koji je pak 'zabio nož u leđa' pojedinim hrvatskim 'nastojanjima', jer je, u prijevodu, Mesić kritizirao Sanadera zbog topničkih dnevnika.

Zanimljivo, Miklenić ni nitko iz nomenklature kojoj pripada nije dosad upotrebljavao usklik 'Apage satanas' kada se pro(ka)zivalo Stjepana Mesića.