PREUZEO VLAST

Kalmetu u gradskoj blagajni dočekalo 70 milijuna kuna minusa

17.06.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Božidar Kalmeta, novoizabrani gradonačelnik Zadra iz redova HDZ-a, preuzeo je danas vlast od svoga prethodnika, a sada zamjenika Zvonimira Vrančića. Tom je prilikom najavio promjene u Gradskoj upravi

'Bit će promjena po pitanju ustroja, odnosno upravnih odjela, ali bit će i onih kadrovske prirode. Dopustite mi da još malo vidim situaciju, sagledam i odlučim o daljnjim koracima', kazao je Kalmeta vrativši se na čelo Zadra nakon deset godina. Prije odlaska na visoke stranačke i državne funkcije od 1994. do 2003. godine u kontinuitetu je obnašao gradonačelničku dužnost. Ovoga puta suočit će se s velikim problemima jer ga je u blagajni dočekao minus od 70 milijuna kuna.

Bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić
ustvrdio je unatoč tome da je Grad Zadar na pragu potpune financijske stabilnosti, podsjetivši da je 2012. godina završena sa 7,5 milijuna kuna suficita.

'Minus jest 70 milijuna kuna, ali je na početku mog mandata bio veći za 25 milijuna', ustvrdio je Vrančić, dodavši da je taj dug naslijedio od Živka Kolege, čovjeka kojemu će Kalmeta povjeriti predsjedanje Gradskim vijećem. Ništa čudno, s obzirom da je tom pozicijom suvereno vladao i u prethodnom mandatu, kada je HDZ s koalicijskim partnerima, baš kao i sada, imao natpolovičnu većinu u vijećnici. Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća održat će se krajem lipnja.


Uz Zvonimira Vrančića, koji se pohvalio da je Zadar za njegova mandata dobio tri nova trga i tri vrtića te činjenicom da je u velikoj mjeri izgrađen i kolektor visoke zone, zamjenik gradonačelnika bit će Ivica Vlakić iz Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčevića. On je najavio pomoć koju će njegova stranka kao najznačajniji koalicijski partner pružiti HDZ-u, u prvom redu u gospodarstvu i turizmu.

Božidar Kalmeta je ujedno najavio da će na jesen zamrznuti saborski mandat te da će Županijski odbor HDZ-a predložiti Predsjedništvu stranke da ga u Saboru zamijeni Ante Jerolimov, načelnik općine Preko.