SEZONA NIJE UGROŽENA

Do 12. rujna Lisinski bez azbesta

29.06.2009 u 20:27

Bionic
Reading

Kancerogeni azbest iz Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski bit će uklonjen do 12. rujna, izvijestio je za Novi list Davor Jelavić iz Ureda gradonačelnika potvrđujući prethodno obećanje Grada Zagreba da jesenska koncertna sezona zakazana za 18. rujna neće biti ugrožena

Unutrašnji dio dvorane pod zaštitnim je folijama. Posebno obučene ekipe u odijelima i maskama ovlaštenih tvrtki za rukovanje opasnim otpadom pripremaju dvoranu za skorašnje zahvate na izmjeni gipsanog stropa i ventilacije koja je obložena štetnim materijalom.

Kao što smo prethodno najavili, jučer je održan koordinacijski sastanak predstavnika Grada Zagreba kao vlasnika ustanove i pet tvrtki izvođača koje će sudjelovati u sanacijskim i građevinskim radovima.

Očekivano, 'mjesto zločina' su obišli i predstavnici tvrtke Tehnika izvornog graditelja dvorane iz 1973. godine iz vremena kada je azbest imao široku primjenu u graditeljstvu, a da se nije znalo za njegovu štetnost.

'Imali smo sreću da su s nama bili predstavnici tvrtki Tehnika i Ventilator koji su kao graditelji upoznati s detaljima ugrađenog stropa, ventilacijskog sustava i izolacije. Do kraja tjedna ponude za radove bit će na Ministarstvu graditeljstva na odobrenju za sklapanje direktne pogodbe kako bi smo što prije dovršili zahvat. Prema takvom planu, idućeg tjedna mogli bismo krenuti s radovima', kazao je Jelavić.

Grad Zagreb prošlog je tjedna bio suočen s pesimističnim prognozama propasti skorašnje jesenske koncertne sezone, što bi povuklo sa sobom milijunske gubitke s vrtoglavim odštetama zbog otkazivanje koncerata, među ostalim i glasovitog Metropolitana s izvedbama Puccinijeve 'Tosce', Verdijeve 'Aide'...

Treba podsjetiti da je KD Lisinski pojedinačno zaštićeno kulturno dobro moderne arhitekture, a spušteni strop koji pokriva ventilacijski sustav sa štetnim azbestom prepoznatljiv arhitektonski element.

Prije nekoliko godina, zbog prodora vlage i kišnice nekoliko je gipsanih ploča otpalo sa stropa. Iste će biti zamijenjene demontažnim pločama u cilju lakšeg održavanja. Tijekom priprema sanacije stropa u travnju izvršeno je sondiranje te uočeno da su cijevi ventilacijskog sustava obložene tzv. limpet oblogom, što je stručni naziv za špricanu azbestnu žbuku, izolaciju koja se kao standardni materijal upotrebljavala u graditeljstvu više od 30 godina.

Štetna tvar nanesena je na ukupno 640 metara dužnih ventilacijskih cijevi ugrađenih iznad gipsanih ploča stropa .Slučaj o postojanju kancerogene tvari u Lisinskom izašao u javnost samo dva tjedna nakon što su novinari došli do saznanja da je i zagrebačka Klinika za plućne bolesti, paradoksalno, prepuna lebdećih čestica azbesta.