PREDALI POTPISE SABORU

Donatori inicijative 'U ime obitelji' su i dalje misterij

14.06.2013 u 13:05

  • +17

Marš 'U ime obitelji'

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Udruga 'U ime obitelji' predala je predsjedniku Sabora Josipu Leki 749.316 potpisa kojima traže raspisivanje referenduma s pitanjem 'Jeste li zato da u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak zajednica muškarca i žene?'

Prije nego li je stigla na Markov trg povorka s oko tisuću ljudi, mahom srednje i starije životne dobi iz svih dijelova Hrvatske, okupila se na Zrinjevcu otkud je laganom šetnjom kroz središte Grada još jednom želja dati do znanja 'da ih ima'.

Okupljene je osiguravalo pedesetak interventnih policajaca, zaštitara i redara, ali potrebe za intervencijom nije bilo. Pjevajući crkvene pjesme, ali ponešto iz domoljubnog opusa Marka Perkovića Thompsona i tradicionalne narodne pjesme okupljeni su se zagrijavali za vrhunac koji je uslijedio kada su u Saboru predane kutije s potpisima.

'Očekujem da će ovih 749.316 potpisa biti dovoljan razlog da Sabor raspiše referendum', kazala je Željka Markić.

Uz nju u povorci su se našli i saborski zastupnici HDZ-a Davor Stier i Ante Babić, ali i bivši član Saveza komunista i novopečeni vjernik Zdravko Tomac.

'Ovo je sjajna stvar što se okupilo toliko ljudi u borbi za očuvanje tradicijskih vrijednosti u Hrvatskoj. Vlast pokušava ignorirati volju naroda. Ako ne raspišu ovaj referendum predlažem da se počnu prikupljati potpisi za referendum kojim bi se smijenila Vlada Zorana Milanovića', rekao je Tomac.

Uz znatiželjne poglede mahom japanskih turista na Markovu trgu okupljenima se obratila ushićena Markić koja je poručila 'kako se ovi potpisi moraju uvažiti' da bi na kraju svega u zrak pustila goluba i golubicu. Nakon što su se obratili pristašama na Markovom trgu, čelnici udruge 'U ime obitelji', s predsjednicima županijskih organizacija kutije s potpisima ostavili su u jednoj od saborskih dvorana, a predsjedniku Sabora Josip Leki predali su zahtjev za raspisivanje referenduma, ali i buket crvenih ruža. Leki su zahvalili što ih je osobno primio.

'To je standard koji želimo održati. Sabor ne daje ocjene niti vrijednosne sudove. Mi sada radimo u skladu s Poslovnikom, standardima i praksom Hrvatskog sabora. Dakle, svi građani RH koji poštuju Hrvatsku, institucije, demokratske standarde su dobrodošli u Sabor. Važno je reći i znati da je Hrvatska demokratska zemlja, da je demokracija stabilna, da ste vi u skladu s demokratskim standardima to napravili, a mi ćemo paziti da se poslovničke odredbe provedu', kazao je Leko predstavnicima udruge 'U ime obitelji'.

Leki su kazali kako su smatrali da je najbolje tražiti referendum koristeći demokratske procedure i poštujući Ustav i zakone RH, na što im je Leko tajnovito kazao: 'Naravno, dobro..sad ćemo se vjerojatno nekoliko puta vidjeti, razne su mogućnosti'.

U izjavi novinarima nakon predavanja potpisa i zahtjeva Leko je objasnio daljnju proceduru. 'Procedura je uobičajena, za sve zaprimljene podneske i zahtjeve je ista procedura poštivanja Poslovnika Hrvatskog sabora. Kad bude primljeno u urudžbenom zapisniku i dobijemo zapisnik o prijemu materijala proslijedit ćemo nadležnim radnim tijelima u Saboru i čekati njihova stajališta', rekao je Leko, dodavši da ne postoji rok u kojem odbori to pitanje moraju staviti na dnevni red.

Novinarima su se nakon predavanja potpisa još jednom obratili Željka Markić i Krešimir Planinić iz inicijative 'U ime obitelji', kazavši kako se nadaju da će Sabor dalje provoditi demokratsku proceduru.

'Mislim da je dovoljno izrečeno o pravnom tumačenju i vjerujem da ste zadnjih dana svi čitali koja su jedina moguća tumačenja, ne bismo više o tome jer je sve izrečeno. Naša očekivanja su da se poštuje Ustav i Zakon o referendumu', rekla je Markić novinarima.

U govorima na Markovom trgu predstavnici inicijative zahvalili su se i donatorima, pa su novinari stoga upitali tko je donirao inicijativu.

'To su građani RH, nemamo nikakve darove iz inozemstva. Budžet s kojim je inicijativa raspolagala je 140 tisuća kuna, od toga 40 posto su donacije od pojedinih građana, a ostali dio su donacije različitih institucija. Na našim web stranicama sutra možete pažljivo pročitati sve o donacijama', kazala je Markić, no nije htjela otkriti o kojim se institucijama radi.

Kazala je kako očekuje da Sabor u najkraćem roku raspiše referendum, a upitana što ako ih Sabor izigra i ne raspiše referendum, Markić je rekla: 'Nema pravno utemeljenog niti pravednog načina da izvršna vlast izbjegne raspisivanje referenduma. Bilo kakav korak koji bi išao u tom smjeru značio bi ili primjenu političke sile ili nekakvu smicalicu. Ja ne očekujem da bilo tko u Hrvatskoj želi napraviti korak u natrag prema totalitarizmu.'

S obzirom da je okupljenima na Markovom trgu Markić poručila kako se zalažu za jednaka prava svih građana, novinari su je upitali podržava li sutrašnji gay pride.

'Mi podupiremo pravo svih građana RH da se izjasne o onome što je njima važno, a nama je važno da se izjasnimo o pitanju braka. Drugima je važno nešto drugo i to pravo imaju svi građani i nama je drago da ga imaju u demokratskoj Hrvatskoj', zaključila je Markić.

268135,267831,267709,267604