LINIĆ O RADU HNB-A

Hrvatski javni dug porastao za 21,5 posto

13.06.2013 u 16:38

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Godišnje izvješće Hrvatske narodne banke, a ministar financija Slavko Linić usput je upozorio na par brojki koje puno govore o stanju u kojem se danas nalazi hrvatsko gospodarstvo

Slavko Linić upozorio je da vrlo malo vodimo računa o javnom dugu. 'Dug je u 2012. godine porastao 21,5 posto i došao je na 177, 4 milijarde kuna. To samo pokazuje da je bivša vlada ostavila puno nečistih papira, a mi smo skoro 10 milijardi dali na sređivanje brodogradnje', rekao je Linić.

Kolegama u Saboru koji trebaju glasovati o Strategiji upravljanja imovinom Linić je poručio da dugove ne možemo vratiti iz poreza, nego ih moramo vratiti svojom imovinom. 'A mi moramo smanjivati javni dug', rekao je Linić.

Kada je u pitanju poslovanje kreditnih institucija, u Hrvatskoj imamo 36 takvih institucija od čega je 30 banaka, pet stambenih štedionica i jedna štedna banka. 'Karakteristično je prošle godine bilo da smo imali smanjenje plasmana banaka prema korisnicima, i to 2,5 posto prema poduzećima i 1,6 posto prema stanovništvu. Razlog je i visina kamate, ali i nesposobnost korisnika kredita da udovolji zahtjevima zaduženja', kaže Linić.

Nepovoljno je i to, kaže Linić, da su povećani nenaplativi krediti: 'Taj podatak došao je do 13,8 posto, što značajno ugrožava i bankarski sustav. Imamo dobru situaciju kapitalne adekvatnosti koja je daleko viša nego u Europi, pa pokrivaju rizike oko nenaplate i nema straha za sigurnost banaka. Ali, to se odražava na dobit, pa i na naš proračun jer dobit je 25 posto manja nego u 2011. godini.'

Linić kaže da je HNB prošle godine imala dobit 475,8 milijuna, što je također manje od 2011. godine jer je tada dobit bila 2,6 milijarde. Problem su kaže Linić, bile tečajne razlike.