DJEČAK PRIKOVAN ZA KREVET

Marko hitno treba na operaciju u Rim. Pomozite mu!

Bionic
Reading

Kada je Marko Glibota iz Makarske prošle godine imao zahvat transplantacije koštane srži, ni roditelji ni dječak nisu mislili da će gotovo godinu dana ostati u bolnici. Marku, koji je tada bio 7. razred zbog bolesti leukemije transplantirana je koštana srž, no nakon operacije stvari su se zakomplicirale. Dječak je dobio hematurički cistitis i oštećena mu je ovojnica mjehura čemu liječnici već mjesecima ne mogu naći lijeka. Da stvar bude gora, Markova se koštana srž pomiješala s donorovom i 14-godišnjaku se vratila leukemija

'Jedina nam je šansa operacija i liječenje u klinici u Rimu. Do kontakta s liječnicima u Rimu došli smo preko jedne profesorice, i rečeno nam je da su zahvati koje rade u većini slučajeva uspješni. Od 36 ljudi njih 28 je izliječeno. Ne znamo što drugo pokušati, probali smo zaista sve, od barokomore pa nadalje. Živimo dan po dan, neki dan je bolje, neki gore, nekad Marko ujutro bude relativno dobro, a popodne se stanje pogorša.

Teško mu je. Ima 14 godina, a već je godinu dana skoro u izolaciji, doslovno je vezan za krevet. Borac je on, ne da se, ali dođu mu trenuci kad bude ljut, ogorčen. Jer očekivao je da će prije izaći iz bolnice. Mi smo mislili da ćemo biti vani do veljače, jer operacija je bila prošla dobro. Ne preostaje nam ništa drugo nego boriti se. Ta klinika u Rimu nam daje nadu jer uz pomoć fibrinske pjene koju uštrcavaju u mjehur mogu napokon pomoći u sanaciji mjehura. Ništa drugo nije pomoglo, samo je primao velike količine antibiotika koji su utjecali i na bubrege, liječnici su se i sami našli u situaciji u kojoj ne znaju što učiniti.

U kliniku u Italiju smo poslali upit, i oni su ga spremni operirati, a važno je to napraviti što prije jer ćemo samo tako sačuvati mjehur. Hoće li se raditi odmah i ponovna transplantacija zajedno sa sanacijom mjehura, to će se vidjeti', kazao je za Makrasku kroniku tata Đino Glibota.

Sa suprugom Dunjom sve je ove mjesece uz njihova sina u Zagrebu.

'Ne može čovjek drugačije. Uvijek je netko uz njega, ili ja ili žena, oboje smo uzeli bolovanje i ne radimo. Jednom sam morao u Makarsku nešto riješiti pa me nije bilo kraj njega, i jako mi je teško bilo biti odvojen od njega. Marko je nevjerojatno hrabar. Ali i njega treba hrabriti. Veseliji je kad smo uz njega. Iako se često dogodi upravo suprotno, da on nas bodri. Ima jaku želju da ozdravi i da nastavi ići u školu. Sve ovo vrijeme on uči i ne zapušta školu. Ima velike planove, kaže da želi ići studirati u Ameriku', kazao je tata Đino koji ni sam, u telefonskom razgovoru, na kraju nije mogao suspregnuti suze.

Želiteli pomoći Marku možete to učiniti uplatom na broj računa u PBZ banci: 2340009-3110608063