Hrvatska GRAĐANI NE VJERUJU

Šimonović: 'Borba protiv korupcije dobila zube'

  • Autor: tportal.hr
  • 29.6.2009 15:13:24
  • 29.6.2009 12:56:14

'Antikorupcijske akcije Indeks 1 i 2, Maestro, Gruntovec, Dubai, slučaj Zagorec i Golemović pokazuju da je borba protiv korupcije napokon dobila zube', ocijenio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović na današnjem okruglom stolu o prvih godinu godinu dana provedbe Akcijskog plana iz Strategije suzbijanja korupcije

Unatoč, kako tvrdi, nedvojbenim rezultatima koje daje Akcijski plan ministar je priznao da je percepcija građana o korupciji i dalje zabrinjavajuće visoka.

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović okrugli stol nazvala je velikom farsom jer je upravo pravosuđe najkorumpiranije. 'Sutra idem pedeseti put na sud jer bivši predsjednik Ine Tomislav Dragičević traži kaznu od 60 dana zatvora jer sam rekla da Ina u Sisku truje građane. Vidjet ćemo sutra hoće li sudac biti korumpiran', naglasila je Balenović.

'Strategija i Akcijski plan ne mogu biti samo lista obveza ili popunjenost formulara koje šaljemo u Bruxelles, nama treba akcija', naglasio je Šimonović. Korupcija, upozorio je, počiva na zlouporabi vlasti i javnih ovlasti, piše Jutarnji list.

'Korupciji treba reći 'ne' i nitko ne smije biti iznad zakona', poručio je Šimonović, koji tvrdi da u Hrvatskoj ima manje korupcije nego u nekim europskim državama, pa čak i onima koji su članice EU-a. Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćanje provedbe antikorupcijske strategije, SDP-ovac Željko Jovanović bio je puno kritičniji.

'Od 195 mjera Akcijskog plana provedene su gotovo sve. No to nije rezultiralo povjerenjem građana, koji i dalje smatraju da je pravosuđe najkorumpiraniji segment. Na papiru sve izgleda sjajno, ali građani toj borbi ne vjeruju niti djelić više nego prije godinu dana', tvrdi Jovanović. Smatra da za 2010. treba napraviti novi akcijski plan, a predložio je i osnivanje posebne državne agencije za suzbijanje korupcije. Ta bi agencija, objašnjava Jovanović, mogla provoditi Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još