SVE SPREMNO

Vodeni val na Dunavu stiže popodne

12.06.2013 u 22:04

  • +14

Izvaredno stanje od Baranje do Vukovara

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Vrh dunavskog vala manje je od stotinu kilometara od Hrvatske. Ući će u Hrvatsku nešto prije nego što se očekivalo - između podneva do poslijepodnevnih sati u četvrtak. No mogao bi biti manjeg intenziteta od očekivanog, izjavio je Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra obrane od poplava

'Zbog rasta vodostaja za cijeli je tok Dunava u našoj zemlji proglašeno izvanredno stanje. Spremno ga dočekujemo i učinjeno je sve što se moglo. Sada se čeka da val dođe i prođe, nadajmo se, s minimalnim posljedicama - ne očekuju se veća izlijevanja niti katastrofa'.

Dunav je na ulasku u našu zemlju kod Batine u 21 sat imao vodostaj 759 cm i drugi je to povijesni maksimum. U Iloku je vodostaj 671, u Vukovaru 666 cm, a u Dalju 906 cm.

Danas nakon proglašenja izvanrednog stanja za područja ugrožena od poplave u Osječko-baranjskoj županiji, župan Vladimir Šišljagić i ostale odgovorne osobe za krizna stanja obišli su sve nasipe u Baranji, koji su maksimalno učvršćeni. Također na terenu su danonoćno sve ekipe koje sudjeluju u obrani od poplava, kao i više stotina hrvatskih vojnika.

Zbog rasta vodostaja Dunava u Vukovaru, koji je u 10 sati dosegnuo razinu od 660 cm, direktor Hrvatskih voda za slijev donje Drave i Dunava Siniša Kukić proglasio je izvanredno stanje za cijeli tok Dunava.