MEĐUNARODNI SKUP

Cenzura i mediji u Hrvatskoj

29.06.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Međunarodni skup pod nazivom 'Cenzura i mediji u Hrvatskoj' održan je danas u Novinarskom domu u organizaciji Instituta otvoreno društvo, a cilj mu je, kako ističu organizatori, fokusirati stanje medija u Hrvatskoj i prostoru Zapadnog Balkana.

Otvorivši skup u ime organizatora Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.B.e. naglasila je da je ovo treći skup kojeg Institut Otvoreno društvo organizira, iako je zatvoren ured u Zagrebu prije nekoliko godina. Na neki način institut ostaje aktivan u Hrvatskoj, istaknula je dodavši da se skup želi baviti specifičnostima Hrvatske kao i trendovima u svijetu.

Prvi predavač Peter Preston, bivši kolumnist Guardijana rekao je da sloboda medija nije samo zapisana u zakonima i povelji Ujedinjenih naroda već je to, kako je ocijenio, instinkt društva.

Naveo je primjere kako kroz britansku povijest tako i španjolsku nakon smrti diktatora Franca kada se u tim zemljama rađala potreba za slobodnim novinarstvom.

Kao posljednji primjer impulsa, kako je nazvao slobodu izvješćivanja, Preston je naveo nedavne događaje u Iranu kada su se unatoč medijskoj blokadi internetom i mobilnim telefonima u svijet slala izvješća o stanju u toj zemlji.

Istaknuo je da je sloboda novinarstva potreba modernog društva naročito u svjetlu modernih tehnologija rekavši da ako mi novinari ne pišemo slobodno mlade ljude koji vladaju tim tehnologijama kao primjerice internetom neće zanimati to što pišemo.

Na skupu su govorili i mnogi hrvatski novinari, kao i njihovi kolege iz regije koji su iznijeli svoje stavove o slobodi medija, a zaključci skupa bit će objavljeni nakon njegova završetka.