KAKO JE SVE POPLAVILO DO BOLA

Otkrivamo simbiozu HDZ-a i medija u Virovitičkoj županiji

12.06.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Kao što Karamarko kaže, HDZ je uspio poplaviti Virovitičko-podravsku županiju. U svim općinama, gradovima i županiji osvojili su vlast. Ovo je kraj s valjda rekordno mnogo neriješenih afera, a lokalni mediji, nažalost, ne žele propitivati stranku na vlasti niti nove-stare načelnike

Pred drugi krug izbora za gradonačelnika Slatine netko je razbio vjetrobransko staklo na automobilu Ivana Roštaša, koji je ustrajao i iznio pobjedu pod dirljivim motom 'Uvijek uz svoj grad'. Slatinčane je kopkalo tko bi razbijač mogao biti, kao i policijske istražitelje, a neki su govorili da mu auto ionako ne treba kad se voza u službenom. 'Neviđeni vandalizam', izvijestio je Virovitički list, tiskovina u vlasništvu Grada Virovitice i općina Gradina, Lukač, Suhopolje i Špišić Bukovica, u kojima godinama stoluje HDZ.

Otkaz jer je radila profesionalno

Slatina također ima Slatinski informativni centar (SIC). Njegova bivša urednica Elvira Grbac na Radio Slatini objavila je 2006. godine da je tadašnji dogradonačelnik Branko Šimunović osuđen za krivotvorenje diplome građevinskog inženjera i zbog toga pala u nemilost lokalnih vlastodržaca. 'Ili ćeš prestati ili ćeš dobiti otkaz', u tom stilu dobila je ponudu, koju je odbila, nakon čega je smijenjena. Novinarka danas ovaj slučaj ne želi više komentirati. Osnivači SIC-a su Grad Slatina, Pučko otvoreno učilište i Dječji vrtić 'Zeko'. Financije tvrtki nisu jača strana. Prema podacima Poslovne Hrvatske, račun je blokiran od 6. 3. 2012. do 6. 4. 2012. i od 2. 4. 2013. do danas. U izvještaju FINA-i za 2012. godinu piše da poduzeće dobavljačima duguje 90.470,41 kunu, za neto plaće u 2012. godini 76.065,19 kuna. Dug državi za poreze i doprinose iznosi 404.764,87 kuna.

List zna kako pohvaliti vladajuće, pa su primjerice u predizbornoj kampanji istaknuli naslov 'Veličanstven predizborni skup' o masovki u restoranu Luka u Virovitici. Da je neobjektivno izvještavanje prije pravilo nego iznimka, potvrđuje i najnoviji broj Virovitičkog, koji od 20 stranica uspjesima HDZ-a posvećuje pet stranica, dok ostale stranke ni ne spominje osim u jednom članku od 32 retka.

Lokalni mediji o ovom razigranom društvu u pravilu pišu lijepo. Dio članova županijskog HND-a na posljednjem sastanku u Virovitici izrazio je zabrinutost favoriziranjem HDZ-a na stranicama Virovitičkog lista, kao i radija i web stranice, sve u izdanju Informativnog centra Virovitica. Šef skupštine u poduzeću je - Ivica Kirin. Ujedno i gradonačelnik i neupitni lokalni lider HDZ-a.

Zašto pisati da se na gradonačelničko mjesto u prvom izbornom krugu vratio sa svog kontroverznog izleta u Ministarstvo unutarnjih poslova odakle vuče rep i optužnicu iz slučaja Fimi media? Neposredno pred izbore zagrebačka sutkinja odrezala mu je novčanu kaznu od 5000 kuna, jer drugi put nije došao na suđenje Ivi Sanaderu u toj slavnoj aferi. Opravdao se bolovanjem, odjednom ozdravio i, javnost je saznala, u svom uredu primio predstavnike iz Jajca. Ali o tome nisu izvještavali virovitički mediji čiji je izdavač Informativni centar Virovitica. Oni radije prate uspjehe.

U Virovitičkom listu misle da je posve normalno i u skladu s pravilima struke kada kažu da broj objavljenih tekstova i izvještavanje o radu pojedinih stranaka neposredno ovisi o platežnoj moći tih stranaka. Iako Virovitički nije promijenio status u oglasnik, pravilo glasi: tko više plati, više prostora dobije. Pola stranice sve stranke, a ostalo se plaćalo kao plaćeni oglas.

Zašto, dakle, Virovitički ne izvještava o radu drugih stranaka tako i toliko kao o HDZ-u? Ostale stranke nisu iskoristile ponudu, kažu u ICV-u.

'Tko vas financira?', pitao je Goran Gazdek, urednik Virovitica.neta kojeg je HDZ prijavio Državnom izbornom povjerenstvu za kršenje izborne šutnje, ali uz fotomontažu stranice portala, što je iskusni novinar shvatio kao pritisak na njegovo izvještavanje. Loš poznavatelj grafičkog dizajna nije dobro namontirao reklamu protukandidata uz datum predizborne šutnje, pa je prijava protiv Virotivitca.neta odbačena.

Do financijskog izvještaja ICV-a, s vidljivim iznosima i uplatama tvrtki koje podržavaju rad ICV-a, nije mogao doći ni tportal, koji se pismom obratio uredniku lista Karlu Puškariću i telefonom direktoru Kristijanu Toplaku.

S uništavanjem tvornica na ovom području rastao je broj socijalnih slučajeva i nezaposlenih. Još 1992. godine u Virovitičko-podravskoj županiji, prema evidenciji HZZ-a, nezaposlenih je bilo tek 3.520, a dvadeset godina kasnije, 2012, gotovo tri puta više, 10.180. Samo u ispostavi HZZ-a u Slatini broj nezaposlenih u ožujku ove godine iznosi 3.795, odnosno veći je nego dvadeset godina ranije u čitavoj županiji.

Zato je u jeku ekonomske recesije 2009. godine friško osnovana slatinska gradska tvrtka Sportski objekti krenula u gradnju nogometnog stadiona kakav ne bi trebao ni puno uspješnijoj momčadi od slatinskog trećeligaša. Podigao se kredit od 7.931.427 kuna, od čega je dio, 7,2 milijuna, otišao na stadion. I to samo na gradnju, bez zemljišta vrijednog 2,9 milijuna.