DRŽAVA TUŽILA DUBROVNIK

Šuica prodala državno zemljište za golf terene

30.06.2009 u 10:43

Bionic
Reading

Dvojbena prodaja 47.000 četvornih metara zemljišta na Srđu za potrebe budućeg Golf-parka s pratećim sadržajima, o čemu je početakom lipnja Novi List prvi pisao, dobila je i pravosudni nastavak

DUBROVNIK - Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je tužbu protiv Grada Dubrovnika kojom se osporava spomenuta prodaja i ističe kako to sporno zemljište zapravo pripada Republici Hrvatskoj, piše Novi list.

Informaciju o podnesenoj tužbi novinarima je potvrdio zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Tihan Hilje, te naveo kako je Gradu Dubrovniku u siječnju ove godine ponuđena mogućnost mirnog rješenja spora o vlasništvu zemlje na Srđu. No, do toga, prema Hiljinim riječima 'iz nepoznatih razloga nije došlo', pa se ŽDO odlučilo za podnošenje tužbe.

Slučaj je započeo krajem 2008, kada je tadašnja dubrovačka vlast na čelu s Dubravkom Šuicom raspisala javno nadmetanje za prodaju zemljišta u katastarskoj općini Dubrovnik, odnosno u sklopu planiranog Golf-parka s pratećim sadržajima na platou Srđa. Nakon isteka roka Šuičino poglavarstvo prihvaća ponudu zagrebačke tvrtke 'Razvoj golf' koja je za to, kako se isticalo – gradsko zemljište od 47 tisuća kvadrata – ponudila 2.603.888 kuna. Odnosno, samo 55 kuna po kvadratu, ili nepunih 8 eura, iako je javna dubrovačka tajna da zemljište na platou Srđa i Bosanke za golfske i prateće sadržaje postiže prosječnu cijenu od oko 20 eura!

Šuica: Sve u dobroj vjeri

Dubravka Šuica tvrdi da je sve činila u dobroj vjeri i dodaje dasu 'predmet' pripremali pročelnik gradskog Odjela za upravljanjenekretninama Zdenko Medović i pravni savjetnik u gradskoj upravi Hrvoje Dunatov.Potonji se nije javljao na telefon, dok je Zdenko Medović kratko kazao:'Bilo kakva izjava s moje strane sada ne bi bila korektna, i to je svešto vam mogu reći'.

U razdoblju od 5. do 27. svibnja, uoči drugog izbornog kruga, obavljena je završna novčana transakcija tog teško dokučivog 'deala'. Kada je ta afera izbila u javnost doznalo se kako su Grad Dubrovnik i 'Razvoj golf' ustvari obavili tzv. financijski prijeboj, budući da je spomenuta tvrtka gradskoj upravi uplatila dodatnih 603.888 kuna, jer je lanjske jeseni položila jamčevinu od 2 milijuna kuna na ime 30-godišnje koncesije za korištenje tvrđave 'Imperial' na Srđu.

Novi dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić prijavio je slučaj Državnom odvjetništvu, napominjući da je Dubrovniku učinjena šteta od oko 100 milijuna kuna. 'Razvoj golfu' i izraelskim investitorima koje zastupa ta zagrebačka tvrtka ponudio je vraćanje uplaćena novca, s tim da se Dubrovniku 'vrate prodane dvije parcele'.

No, u dubrovačkom Županijskom državnom odvjetništvu drže kako do cijelog slučaja nije trebalo ni doći.

'Gradu Dubrovniku smo još 23. siječnja ove godine podnijeli zahtjev za mirnim rješenjem spora, jer smo ustanovili da čestice zemlje 2240 i 2241, te još sedam parcela na platou Srđa, bez obzira što su u vrijeme javnog nadmetanja bile uknjižene kao gradsko vlasništvo, temljem niza zakona trebaju do 1. siječnja 2010. godine postati vlasništvom Republike Hrvatske. Opsežna dokumentacija o svim tim parcelama pokazuje da je RH izvanknjižni vlasnik tog zemljišta na platou Srđa, pa smo Gradu Dubrovniku predložili da u postupku mirnog rješenja spora hrvatskoj državi izda tabularnu ispravu za upis uknjižbe njezina prava vlasništva nad tim nekretninama. Naveli smo i da ćemo, ako taj prijedlog ne bude prihvaćen, nadležnom sudu podnijeti tužbu, što smo i učinili', ističe Tihan Hilje.