KAOS OKO TUMAČENJA USTAVA

Hoće li Josipović morati raspustiti Sabor zbog referenduma?

11.06.2013 u 18:32

Bionic
Reading

Skupina stručnjaka za ustavno pravo, među kojima su i ugledni profesori na pravnim fakultetima, upozorila je političare da se potpisima za referendum ne smiju igrati. Ako se utvrdi da je inicijativa 'U ime obitelji' skupila je dovoljno potpisa za referendum, a vladajući se ogluše na njihovo pravo, to bi moglo imati nesagledive posljedice na ustavnu stabilnost zemlje, pa i dovesti do prijevremenih izbora

Jedan od potpisnika otvorenog pisma saborskim zastupnicima, doktor ustavnog prava Đorđe Gardašević, objasnio je da su pismo upozorenja poslali zbog različitih i opasnih tumačenja ustavnih odredbi: 'Mnoga tumačenja bila su kriva, a neka su i potpuno suprotna od onoga što piše u udžbenicima ustavnog prava u Hrvatskoj. Da bi se poništila mogućnost potencijalno vrlo štetnih tumačenja, odlučili smo o njima javno progovoriti.'

Kako ignoriranje referenduma može dovesti do prijevremenih izbora?

Ako se utvrdi da je inicijativa 'U ime obitelji' skupila potpise 10 posto birača koji žele raspisivanje referenduma, tada Sabor ima sljedeće mogućnosti:

a) raspisati referendum,
b) tražiti ocjenu Ustavnog suda o ustavnosti referendumskog pitanja,
c) oglušiti se na volju građana i dočekati da predsjednik Ivo Josipović raspiše referendum i prijevremene parlamentarne izbore jer je vladajuća većina ignorirala volju građana.

Protivnici referenduma imaju samo jednu šansu - a to je Ustavni sud koji bi možda mogao presuditi da pitanje braka nije pitanje za Ustav i tako spriječiti referendum. No Ustavni sud mogao bi se proglasiti nenadležnim za to pitanje, što onda vraća priču na kolosijek koji vodi isključivo do referenduma, odnosno poštivanja volje građana - ma što mi o toj volji mislili.

Udruga 'U ime obitelji' skupila je više od 700 tisuća potpisa za referendum na kojemu bi se od građana tražilo da se odluče žele li da u Ustavu bude definiran brak žene i muškarca ili ne. Trenutno u Ustavu nema definicije braka, to pitanje regulira Obiteljski zakon. Dakle, Sabor (nakon provjere skupljenih potpisa) ima mogućnost odmah raspisati referendum ili tražiti mišljenje Ustavnog suda o tome je li postavljeno referendumsko pitanje ustavno ili ne.

Ustavno-politička kriza koja bi mogla nastati ako Sabor odbije raspisati referendum, upozorava dr. Gardašević, dovela bi do nerazumijevanja od strane međunarodne zajednice, do gubitka legitimiteta institucija te blokade izvršenja određenih odluka. 'Ključno je vidjeti što će o svemu reći Ustavni sud, žarko iščekujem njihovo mišljenje', rekao je Gardašević.

HDZ-ov stručnjak za Ustav Vladimir Šeks
upozorava da, kada bi vladajući pokušali opstruirati referendum i volju građana na bilo koji način, tada bi to morao presjeći Ustavni sud i utvrditi da se radi o 'sabotaži i diverziji referendumske volje'. 'Ovo je ustavotvorni referendum, a volja građana izražena na ustavotvornom referendumu je obvezujuća. Pozitivnim odgovorom na referendumsko pitanje bio bi promijenjen Ustav. Sve drugo su samo pokušaji vladajućih krugova da izigraju volju naroda na referendumu', upozorio je Šeks.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ide korak dalje i kaže da, ako je prikupljen dovoljan broj potpisa, a Sabor odbije raspisati referendum ili tražiti mišljenje od Ustavnog suda - preostaje još samo da predsjednik Republike raspusti Sabor. 'To je pravno pitanje o kojem mi političari možemo imati stavove, ali ključni pravorijek je samo ono što će dati Ustavni sud', rekao je Lesar.

No predsjednik saborskog Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin, drugačije tumači zakone i poziva se na članak 3. Ustava koji govori o slobodi, ravnopravnosti spolova, mirotvorstvu, socijalnoj pravdi, poštivanju prava čovjeka...  'Kada bi ovakva inicijativa o ustavnoj kategoriji braka muškarca i žene prošla na referendumu, tada bi spriječila zakonodavca da, ukoliko smatra da manjinskoj grupi treba dati veća prava, to i učini. Smanjila bi prava manjina propisana Ustavom i ljudska prava određene grupe ljudi, i to je jasno kao dan', rekao je Grbin.

Kazao je da bez obzira na protivljenje referendumu neće odugovlačiti s procedurom, ali nije rekao hoće li tražiti mišljenje Ustavnog suda. U petak u Sabor stižu potpisi koje će Odbor za Ustav proslijediti Ministarstvu uprave na prebrojavanje. 'Čim Ministarstvo provjeri potpise, u skladu s njihovim očitovanjem poduzet ćemo daljnje korake. Nemamo rok u kojem se to treba napraviti, ali trebalo bi što prije', izjavio je Grbin te naglasio da on kao zastupnik nikada neće dati svoj glas za raspisivanje referenduma na pitanje definicije braka u Ustavu.

Upitan ne misli li da se odbijanjem referenduma postavlja iznad Ustava i strahuje li od mogućnosti da u tom slučaju predsjednik Ivo Josipović uzme stvar u svoje ruke i raspusti Sabor, Grbin je odgovorio da se toga ne boji: 'Moja je odgovornost štititi Ustav i odredbe koje govore o jednakosti i ravnopravnosti svih građana, i to je najvažnija odredba Ustava.'