SPLITSKI PRIDE BEZ INCIDENATA

Baldasar: 'Diskriminacija homoseksualaca je korak do konclogora'

  • +52

Split Pride

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Bionic
Reading

Splitski Pride uspješno je završen bez incidenata, a Povorku ponosa podržalo je, uz gradonačelnika, i dvoje ministara, Arsen Bauk i Vesna Pusić

Treći Pride u Splitu završio je glazbenim nastupom Mime Simić koja je pozdravljena euforično gromoglasnim pljeskom i vikom barem tisuću sudionika ovogodišnje povorke.

Nakon dobro poznatog prvog, nasilnog Pridea i drugog koji je prošao bez incidenata samo zahvaljujući opsežnoj policijskoj akciji osiguravanja povorke, ovaj treći se može proglasiti uspjehom civiliziranog građanskog Splita.

I danas su, naravno, na ulicama Splita bile organizirane opsežne mjere osiguranja, od vidljivih do diskretnih, no ipak je bio veći broj sudionika i više građana na ulici, od kojih su neki i otpozdravljali povorci.

'Ovo su jednostavno temeljna ljudska prava i to je poruka mojim sugrađanima koji se možda ne slažu ili imaju nešto protiv ove povorke. LGBT zajednica postoji, oni su dio ljudskog roda i imaju svoja ljudska prava. Mi to ne možemo negirati i zato mi to podržavamo', kratko je rekao novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar

Podsjetio je na vrijeme prije dvije godine kada je na Rivi bila prilično 'vruća' atmosfera. 'Danas je na Rivi isto vruće, ali, naravno, zbog toplog vremena i sunca i konačno nam je došlo ljeto', našalio se splitski gradonačelnik koji je bio bučno pozdravljen.

Potvrdio je da će grad Split osigurati jedan od gradskih prostora za LGBT centar, jednako kao što bi ga dodijelio i bilo kojoj drugoj udruzi. Podržao je zahtjev za izjednačavanje prava istospolnih zajednica s pravima heteroseksualnih, kao i prava djece tih ljudi.

'Oni su građani kao i svi mi ostali. Njihova diskriminacija je početak rasizma i samo korak do konclogora', rekao je Baldasar.

U publici je zamijećen veliki broj istaknutih građana Splita, novinara, glazbenika i predstavnika civilne scene grada. Građane Splita su pozdravili i predstavnici LGBT zajednice iz susjednih zemalja u regiji, primjerice iz Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore koji su sudjelovali na splitskom Prideu i prethodne dvije godine.

'Ovo je proslava građanskih sloboda i prava', kazala je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić u Splitu i dodala da se u tom gradu uvijek dobro osjeća. Nije željela konkretnije komentirati način na koji će se registrirati prava istospolnih zajednica, a rekla je:

'Bit će to poseban zakon ili u okviru Obiteljskog zakona, još ćemo razgovarati o tome.'

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je da će do rujna ove godine u javnu raspravu biti upućen prijedlog Zakona o životnom partnerstvu kojim će se istospolnim zajednicama osigurati pravo na nasljeđivanje, diobu imovine, uzdržavanje ili porezne olakšice po prijedlogu koji je upućen, a u tom prijedlogu neće biti obuhvaćeni dijelovi obiteljskog prava i prava na usvajanje djece.

'Uslijedit će javna rasprava i dva čitanja u Saboru i svi će imati pravo reći što žele', zaključio je.

Okupljeni su pripremili transparente za povorku, a među najzanimljivijima su: 'Mare i Kate žene se, da znate!' 'Neka cili svit zna da se vole Hvaranina dva', 'Moj tata je gay', 'Kakva registracija? Pa nisam auto.'

U centru grada okupljanje je počelo oko podneva, a malo iza podneva u Splitu je podignuta zastava ponosa uz prisutnost tridesetak LGBT aktivista i većeg broja policajaca te helikoptera koji nadlijeće centar.

'Podizanje zastave je povijesni trenutak i sretni smo jer je grad Split preuzeo aktivnu ulogu u obrani naših prava', kazala je Ljubica Lipanović, koordinatorica udruge Dišpet, jednog od organizatora Pridea.

Sanja Juras iz udruge Kontra izrazila je nezadovoljstvo najavom ministra Arsena Bauka da će se pitanje istospolnih zajednica regulirati Zakonom o životnom partnerstvu.

'Vlada je izrazila stav da se u ovom slučaju radi o ljudskim pravima, ali nije napravila nikakav konkretan korak da se naša prava zaštite. Apsurd je da se u ovom trenutku mijenja Obiteljski zakon, a pitanje istospolnih zajednica prebacuje se Ministarstvu uprave. Tražimo jednaka prava na brak i izvanbračnu zajednicu', naglasila je Juras.