PREDSJEDNIČKA KANDIDATURA

Ne bude li slušao, Bandić leti iz SDP-a

28.06.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Oštre poruke s Iblerova trga posljedica su nove Bandićeve političke igre oko predsjedničke kandidature. Uoči odluke o izboru predsjedničkog kandidata SDP-a, Bandić je navodno naručio istraživanje o svojoj popularnosti

Ako je Milan Bandić spreman kandidirati se za predsjednika države mimo stranke, znači li to da je spreman prekršiti Statut SDP-a i odluke Glavnog odbora stranke? A ako je spreman na to, onda je valjda spreman i na sankcije, pa i isključenje iz stranke - kažu iz vrha SDP-a, prenosi Jutarnji list.

Oštre poruke s Iblerova trga posljedica su nove Bandićeve političke igre oko predsjedničke kandidature. Uoči odluke o izboru predsjedničkog kandidata SDP-a Bandić je navodno naručio istraživanje o svojoj popularnosti. Ta informacija nije potvrđena pa ni u središnjici stranke ne znaju je li točna. Ali netko od Bandićevih suradnika informaciju je pustio u javnost te u vrhu SDP-a smatraju da je već i to dokaz da Bandić nastavlja provocirati šefa stranke Zorana Milanovića.

Bandić očito i dalje namjerava podgrijavati unutarstranačke tenzije. I svojim dvosmislenim izjavama o mogućoj kandidaturi šef zagrebačkog SDP-a pokazuje kako se nije pomirio s prošlotjednom odlukom Glavnog odbora prema kojoj će se predsjednički kandidat SDP-a birati između Ive Josipovića i Ljube Jurčića.

A da će Bandić nastaviti praviti probleme Milanoviću, koji je i predložio unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata, vidjelo se i iz govora Duška Ljuštine na sjednici Glavnog odbora.

Glavni Bandićev operativac tada je jedini doveo u pitanje način na koji će se birati SDP-ova kandidata za predsjedničku utrku. Ako šef stranke nije predložio kandidata, rekao je tom prilikom Ljuština, onda je trebalo provesti istraživanje o popularnosti svih mogućih SDP-ovih kandidata i potom donijeti odluku.

Sam Bandić nije bio na sastanku Glavnog odbora pa je Ljuština očigledno samo prenosio šefov stav.

U SDP-u stoga vjeruju da je i priča o Bandićevu istraživanju stigla kao provokacija Bandićevih suradnika. SDP-ovci bliski Milanoviću smatraju da 'takve stvari mogu raditi samo ljudi koji su protiv pobjede SDP-ova kandidata'.

U vrhu SDP-a zamjeraju Bandiću zbog toga što nije došao na Glavni odbor i pred glavnim stranačkim tijelom objasnio svoju poziciju oko predsjedničke kandidature, kao što su to još ranije učinili Josipović i Jurčić. Nakon što je GO donio odluku da će se predsjednički kandidat SDP-a izabrati između njih dvojice, Bandić više nema prostora da svoje ambicije ostvari kroz stranku.

'On može ići u kandidaturu samo mimo SDP-a, ali time bi kršio odluku stranačkih tijela.'

'A ako se nešto u SDP-u ne tolerira, to je kršenje statuta i kandidiranje mimo stranke' upozorava sugovornik Jutarnjeg lista blizak šefu SDP-a. Zbog toga je, podsjeća on, iz stranke isključen i saborski zastupnik Deneš Šoja.