ODVJETNICE I B.A.B.E.

Novi obiteljski zakon sprečava razvod!

07.06.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Ad hoc skupina odvjetnica, okupljena na inicijativu organizacije B.a.B.e., s medijske je konferencije uputila pitanje vladajućima zašto uopće donose novi Obiteljski zakon. 'Umjesto da se napori i sredstva usmjere na kvalitetnu realizaciju postojećih zakona, svaka nova garnitura, čim stigne na vlast, proizvodi nove odredbe koje vjerojatno neće biti kvalitetno provedene, kao i sve one koje su im prethodile', upozoreno je

Udruga B.a.B.e. i skupina odvjetnica koje se svakodnevno susreću s obiteljskim pravom upozorile su kako u procesu donošenja novog Obiteljskog zakona niti je javnost zainteresirana niti je pokrenuta široka javna rasprava o jednom tako važnom dokumentu. Posebno im smeta što onih koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s ljudima u situacijama koje se odnose na obiteljske odnose u radnoj skupini za pripremu zakona nije bilo.

'Nitko se u mjesec dana nije zapitao zašto novi zakon niti je praktičarke i udruge civilnog društva pozvao na skupove na kojima se o Obiteljskom zakonu raspravljalo. Osim toga, samo je jedan muškarac u radnoj skupini. Kao da muškarce ne zanima Obiteljski zakon. Valjda im je dosadan', konstatirala je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.

I doista, na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava, osim Sarnavke okupilo se još sedam odvjetnica što su, također, ocijenili kao jasan pokazatelj opće 'muške' nezainteresiranosti za novo zakonsko rješenje. 'Usporedimo li buku koja je nastala pri prikupljanju potpisa za izmjenu Ustava zbog definiranja braka kao zajednice isključivo muškarca i žene, zapanjene smo šutnjom koja vlada oko donošenja novog Obiteljskog zakona', upozorava Sarnavka.

Nijedna od odvjetnica ne vide razloga za donošenje novog zakona jer im je 'dosadašnji bio dovoljan'. Smatraju kako bi postojeće zakonsko rješenje, uz male izmjene i dopune te kad bi se provodio kako je napisan, bio odličan. 'Novi zakon je vrlo konzervativan i slobodno bismo ga mogli nazvati zakon o braku. Zakonodavac štiti brak, a ne obitelj, odnosno na nedopustiv način izjednačava brak i obitelj te omalovažava se sve druge vrste obitelji koje nisu brak', ukazala je odvjetnica Eleonora Katić

Posebno je upozoreno kako se razvodi otežavaju, odnosno da se cijeli proces pokušava produžiti kako bi se 'spriječili brzopleti i nepromišljeni razvodi'. Odvjetnice su ustvrdile kako u svojoj praksi nikada nisu imale 'brzopleti' razvod. Kako je to primijetila i odvjetnica Nataša Pečarević umjesto donošenja novog zakona 'bolje je uložiti novac u educiranje stručnjaka koji posreduju u procesu razvoda braka'. 'Uložite sredstva u ljude, a ne u zakone', poručila je vladajućima.

Kolegica joj Tanja Petković Gregurek ukazala je kako u postojećem Obiteljskom zakonu, koji je donesen prije 10 godina, nije zaživjelo pravno posredovanje u postupcima razvoda braka, pa se pokušaj dogovora preskače brzim i nekvalitetnim postupkom koji provode centri za socijalnu skrb. Odvjetnica Teuta Palčić, pak, ukazuje kako novim rješenjem bračna i izvanbračna zajednica nisu izjednačeni, nego se izvanbračna zajednica niti ne spominje.


Po mišljenju odvjetnice Ines Bojić i pravnim stručnjacima, a posebno građanima 'teško je pratiti česte izmjene zakona', pa se događaju pogreške u primjeni koje za posljedicu imaju 'nizanje predmeta u Strasbourgu'.

Odvjetnica Vesna Jurički posebno je upozorila na članak koji kaže kako je 'nužno onemogućiti brz i nepromišljen razvod', pa se supružnicima daje rok od pola godine da 'dobro promisle što rade'. 'Oni koji se ne sporazumiju zovu se nesuradljivi roditelji, pa se predlaže i njihovo kažnjavanje. Kao da ih se prisiljava da surađuju kako bi izbjegli kažnjavanje', konstatira Jurički.

'Država sebi dozvoljava izricanje tvrdnje kako su razvodi 'brzopleti i nepromišljeni' a potom si uzima za pravo kršiti ljudska prava građana i građanki odgađajući im na rok od šest mjeseci nastavak razvoda, a da ne pita zašto se ponekad dogovor ne postiže glatko, te je li u pitanju nasilje, ucjena, manipulacija ili nešto slično', ukazala je još jednom Sanja Sarnavka. iz udruge B.a.B.e.

Po njezinom mišljenju 'očito je namjera države da na silu zadrži najuže shvaćenu i konzervativnu definiciju obitelji, a s druge strane se mlade ljude odgovara od sklapanja brakova jer proizlazi da je daleko bolje i sigurnije biti u izvanbračnoj zajednici ili u nikakvoj zajednici negoli u braku'.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko, ujedno i pravna savjetnica udruge B.a.B.e., apelirala je na političare da se 'smire s reformama'. 'Potpuna je tajna zašto svatko novi tko dođe ima potrebu donijeti novi zakon, novu strategiju, neku novu reformu, a svakog dana nam je sve gore i gore. Puno zakona – loša država', zaključila je Matijević Vrsaljko.

Ukoliko bez problema i prođe cjelokupnu proceduru, novi Obiteljski zakon trebao bi se početi primjenjivati s prvim danom 2014. godine. Stoga su odvjetnice okupljene oko udruge B.a.B.e. pripremile opsežan dokument koji će poslati Ministarstvu socijalne politike i mladih te pozvale cjelokupnu javnost u raspravu o predloženim rješenjima.