ZAGREB PRIDE 2013

Pride Week: Bogata uvertira paradi

07.06.2013 u 17:45

Bionic
Reading

Zagreb Pride već niz godina prije same parade organizira 'tjedan ponosa', pa tako i ove, a svečano će se 7. lipnja otvoriti izložbom 'Nijanse ponosa', u 19:00h u prostorima AKC Medika, u Galeriji Jogurt, u Pierottijevoj 11. Tema ovogodišnjeg Pride-a, za koji organizatori tvrde kako će biti najmasovniji do sada je obrana Ustava RH, pod sloganom 'Ovo je zemlja za sve nas'

Kao i svake godine do sada, program u tjednu do same parade opet je bogatiji od prethodnog, a sastoji se od političkih, aktivističkih, kulturnih i zabavnih događaja. Osim u MAMI, u Preradovićevoj ulici, gdje izdvajamo šesti susret roditelja LGBT osoba koji će se održati u ponedjeljak u 18:30 sati, te u Booksi u Martićevoj, najveći dio programa održava se u AKC Medika.

U Medici će između ostalog biti postavljena i srednjoškolska predstava 'Iskorak', čiju izvedbu je zabranila pulska gimnazija iako se radi o predstavi pulskih srednjoškolaca, bit će održan i 'Lezbijski speed dating', te razne tribine. Na njima će se otvoriti neki tabui LGBT zajednice poput lezbijske pornografije ili biseksualnosti.

Uz navedeno, sve do 15 lipnja, zainteresiranima se nudi još pregršt predavanja i tribina, na temu primjerice ekonomskog i društvenog položaja mladih LGBT osoba, ili o postupcima prilagodbe i/ili promjene spola, filmske projekcije, kao i petonoćni besplatni klupski program. Nakon XII. Povorke ponosa, program završava najvećim klupskim LGBT događanjem u zemlji – Pride Partycipacijom

Što se tiče subote, u Zagrebu nema Pride Week programa jer Zagreb Pride ide pružiti podršku svojim kolegama Split, u borbi za jednaka prava. Bit će zanimljivo ako se pokaže poznati 'spli'ski dišpet', i na jedan od inteligentnijih prijedloga neke desnice uopće, a ovaj put splitske 'Urbane desnice', svi protivnici parade prepuste grad LGBT osobama. Kome će, zaista, onda ta raznobojna 'shiny-happy-people' povorka paradirati? Što ako ni u Đardinu, ni Marmontovoj a ni na Rivi ne bude ni žive duše? Kamerama? Ok, ali to će biti interesantno samo jednom. Hoće li onda slijediti i kinjiti 'poštene' građane idućih 50 godina kao što su ovi išli za njima i kinjili njih? Nadajmo se, ne.