JERKO TIPURIĆ KAO KOSTUR IZ ORMARA

Šok u Hajduku: Stigla lihvarska presuda s kamatom od 3.500 posto!

07.06.2013 u 09:44

Bionic
Reading

Upravo nevjerojatna presuda zajedno s ovrhom ovih dana pristigla je na adresu splitskog Hajduka: zbog duga od 947,63 kune još iz 1991. godine, s računa kluba skinuto je 294.908,27 kuna. Točno 311 puta više!

Novac je otišao bivšem igraču Jerku Tipuriću, koji je na Poljudu boravio koncem osamdesetih godina prošlog stoljeća i među navijačima i suparničkim igračima zaradio zavidnu reputaciju, prije svega zbog vrlo angažirane igre u obrani. Zbog svoje devize 'lopta može proći, ali igrač ne' te čestih brutalnih prekršaja nad protivnicima, zaradio je nadimak 'sjekirica iz Konjica' - a ovih dana je, eto, oštro uklizao i svom bivšem klubu, pa doslovce počistio Hajdukov žiro račun.

Jerko Tipurić

Nitko na Poljudu uopće ne zna na što se originalni dug prema Tipuriću odnosi, dokumenti se jednostavno ne mogu pronaći, ne zna se ni tko je bio odvjetnik, a niti zašto su Hajdukove uprave iz devedesetih godina uporno odbijale isplatiti simboličnu svotu koja je u međuvremenu nevjerojatno nabujala zbog kamata upravo iz toga doba. Po sudskoj presudi i izračunu FINA-e, naime, Hajduk je ovih dana dužan platiti i više nego lihvarske kamate iz devedesetih, koje su u nekim periodima dosezale nevjerojatnih 3.500 posto mjesečno! Bilo je to doba 'komfornog' obračuna, kada su se kamate iz mjeseca u mjesec pribrajale glavnici, pa je samo od rujna 1991. do siječnja 1996. dug skočio na 275 tisuća kuna. Nakon tog datuma promijenili su se lihvarski zakoni, pa se obračunavala tek uobičajena zatezna kamata od 12 do 18 posto na glavnicu, dakle tek dvjestotinjak kuna godišnje.

Dok je Hajduk još igrao u Ligi prvaka i zbrajao milijune, a njegovi čelnici trošili kao da sutra neće doći i istodobno ignorirali ovaj sudski spor, Tipurić se u Belgiji mirno bavio nogometom i promatrao kako kamata sustiže kamatu. Zastupao ga je splitski odvjetnik Damir Bekavac, pa smo mu se obratili s molbom da komentira ovaj neobičan slučaj. 'Ne, ne želim. Neka institucije rade svoj posao', kazao nam je Bekavac.

Kako tportal doznaje, posljednjih tjedana Hajduk je pokušavao pregovarati s Tipurićem i njegovim odvjetnikom te barem smanjiti iznos koji treba platiti, no s druge strane nije bilo razumijevanja: FINA je povukla kompletan iznos i deponirala ga na poseban račun. Splitski klub uložio je novu žalbu sudu zbog lihvarskog obračuna kamata.

'U klubu jednostavno nemamo podataka, nemamo ni presudu, niti uopće znamo tko je zastupao Hajduk u to doba. Imamo samo jedan detalj iz vremena preoblikovanja 2008. godine, kada je za rješavanje ovog spora u knjigama bilo rezervirano 30 tisuća kuna. No ovo je očito nebuloza i borit ćemo se na sudu da se lihvarsko obračunavanje poništi', kazao je Hajdukov današnji odvjetnik Vinko Radovani

U problemima je, naravno, današnji Hajdukov predsjednik Marin Brbić: u doba kada se pokušava konačno očistiti klupska bilanca i vratiti svi dugovi, novi nepoznati slučajevi doslovce iskaču iz ormara. 'Ovo je neočekivano i jednostavno strahovito, potpuno mi je nevjerojatno da uopće postoje predmeti stariji od dvadeset godina i da na ovaj način dolaze na naplatu', kazao je Brbić za tportal.

Uspjeli smo kontaktirati i Jerka Tipurića, danas 53-godišnjeg trenera niželigaškog belgijskog kluba Bredene. Ni on nije bio previše raspoložen za razgovor na ovu temu: volio bi, kaže, da se ništa od ovoga nije ni moralo dogoditi...