UVODNIK U SCIENCEU

Primorac: Za e-škole sam dao milijardu kuna

27.06.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Jedan od najutjecajnijih znanstvenih časopisa na svijetu Science, u novom je broju u svom uvodniku objavio članak ministra Dragana Primorca o unapređivanju hrvatskog obrazovnog sustava i informatičkim tehnologijama koje se primjenjuju zadnje četiri godine

Članak ministra Primorca govori o informatičkim projektima koji su pokrenuti kako bi hrvatski obrazovni sustav postao najkonkurentnijim u ovom dijelu Europe, prenosi Jutarnji list.

Izdavač tog uglednog časopisa je AAAS (American Association for Advancement of Science), najznačajnija znanstvena organizacija u svijetu.

Ministar Primorac je na poziv uredništva napisao svoj osvrt o pomacima u području obrazovanja u Hrvatskoj.

Primorac je posebno istaknuo kreiranje i uvođenje elektronskih obrazovnih sadržaja iz matematike, kemije, fizike i biologije.

Time se, navodi ministar Dragan Primorac, unapređuje sustav srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj, a oni su odnedavno postali dostupni svim učenicima u Hrvatskoj.

CARNET-ovo sustavno umrežavanje 700 osnovnih i 391 srednje škole, 650 školskih knjižnica i 54 učenička doma projekt je kojim se ministar posebno ponosi, a postizanje brzine od 2 Mbs/s do 10 Gbs/s pri umrežavanju studentskih domova Hrvatsku, piše ministar Primorac u članku, čini jednom od najkonkurentnijih država.

Veliki napredak se, prema ministrovu mišljenju, ostvario uvođenjem informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) kroz koji studenti mogu prijavljivati ispite, pratiti programe nastave i imati ulaz u brojne baze podataka.

E-otoci, jedinstveni hrvatski proizvod koji je osigurao povezivanje otočnih škola s kopnom najsuvremenijim videokonferencijskim sustavom, također je nešto što ministar Primorac ističe kao dobar projekt.

Pokrivenost većine srednjih škola sustavom pametnih ploča, educiranje nastavnika za EDCL diplome i e-matica projekti su koji se također spominju u članku.

Za sve te projekte, pohvalio se Primorac, u posljednjih pet godina uloženo je gotovo milijardu kuna.

Da je doista riječ o velikoj stvari, smatra dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Vedran Mornar.

On kaže da Science ne objavljuje bezvezne članke, pa tako i za Primorčev članak kaže da je to velika čast za Hrvatsku temeljenu na društvu znanja.

'Statistike pokazuju da studenti na fakultetima koji imaju računalo bolje prolaze na ispitima od onih koji ga nemaju. Stoga bez informacijske tehnologije danas ne možemo ni učiti, a ni raditi. Danas je u Hrvatskoj pokrivenost wireless interneta sve veća, tako da 500.000 kućanstava ima pristup toj vrsti interneta. Činjenica je da se u zadnjih nekoliko godina puno napravilo na tom području', rekao je Mornar.