NOVI GRADONAČELNIK NAJAVIO KONTROLE

Odzvonilo buci: Gosti na Hvaru će mirno spavati

04.06.2013 u 15:54

Bionic
Reading

Grad Hvar se nakon punih osam godina zasitio gradonačelnika Pjerina Bebića, a po svemu sudeći i buke koja dolazi iz lokalnih kafića, klubova i diskoteka. Novi gradonačelnik Rino Budrović iz SDP-a najavio je da će se ubuduće strogo provoditi propisi o buci i komunalnom redu, a u tome će mu podršku dati nezavisna 'Lista za ponos mista' nositeljice Katie Zaninović Dawnay, druga po snazi u Gradskom vijeću, kojoj je glavni predizborni motiv bilo protivljenje imidžu Hvara kao isključivo 'party destinacije'

'Ne, nećemo ići ni na kakvo drastično rezanje, ali poštovat će se svi zakoni i propisi. Partijanje - može, ali dok ne ugrožava građane i ostale goste', najavio je Budrović za tportal.
'Ni u Zagrebu, kao ni u bilo kojem drugom uređenom gradu, ne tolerira se buka i glazba na otvorenom tijekom cijele noći. Dosadašnji gradonačelnik bio je dužan provoditi odluke Gradskog vijeća koje su govorile o tome, no to nije radio, a nikakve sankcije nisu ni bile predviđene', objašnjava novi hvarski gradonačelnik.

Prije dvije godine građani su čak organizirali potpisivanje peticije i prikupili preko četiri stotine potpisa 'protiv pretvaranja Hvara u Zrće', a sada će se njihovim zahtjevima udovoljiti.

'Kad je situacija zahtijevala organiziranje građana i potpisivanje peticije, bio je to znak da se nešto mora napraviti. Velika većina Hvarana živi od turizma i naravno da zabava i partyji idu skupa s tim, no to ne može biti jedina ponuda pored naše bogate kulture, tradicije, arhitekture i muzeja.

Čini mi se da je posljednjih godina trajalo natjecanje tko će proizvesti više buke, a nema smisla dovoditi turiste u grad ako im ne dopuštate zaspati do pet sati ujutro', dodaje Budrović. Ipak, želi naglasiti da osim ove vrste kontrole ništa drastično neće mijenjati, pa tako ni radno vrijeme razvikanih hvarskih noćnih klubova. Barem zasad.

Za svoj prvi potez najavljuje, dakako, reviziju stanja gradske blagajne, a potom i uređenje odnosa sa 'Sunčanim Hvarom' kao najvažnijom tvrtkom na otoku.

'A onda ćemo dovršiti obnovu kazališta i privesti kraju 'Jadranski projekt', odnosno izgradnju pročistača. U planu imamo i osnivanje obrtne zone te pronalazak zone za poticanu stanogradnju, jer će zbog konstantnog dijeljenja nasljedstva već kroz deset ili dvadeset godina u gradu nestati stambenog prostora. Želimo biti spremni za to', najavljuje Budrović.