TABLETICA ZA DIZANJE

Ne kupujte Viagru na internetu! Vjerojatno je lažna

04.06.2013 u 13:33

Bionic
Reading

'Na svjetskoj razini u 2011. na lažne lijekove potrošeno je 60 milijardi dolara, a samo u EU na to otpada 10,5 milijardi. Riječ je o profitabilnom biznisu i svaki peti stanovnik EU-a mu je izložen', kazao je Ranko Ostojić na otvaranju međunarodnog seminara o borbi protiv krivotvorenih lijekova u zagrebačkom hotelu Dubrovnik

Prema njegovim riječima u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj prodaje lažnih lijekova legalnim putem, ali je napomenuo kako nije isključeno da ulaskom u EU dođe i do toga.

Rajko Ostojić, ministar zdravlja, istaknuo je kako svaka tvar u tableti i kapsuli može biti i lijek, ali i otrov.

'Prvi smo u svijetu u transplantaciji organa i zbog toga je također bitna borba protiv lažnih lijekova', kazao je Ostojić.

Na pitanje koji se lažni lijekovi najčešće kupuju preko interneta kazao je kako je riječ o 'lifestyle lijekovima' za erektilnu disfunkciju poput Viagre i anabolnim stereoidima.

'Kupnja lijekova preko interneta kazneno je djelo', podsjetio je ministar zdravlja i dodao da je najsigurnija kupnja lijekova u Hrvatskoj u ljekarnama, jer 'u njima nije zabilježen nijedan slučaj falsifikata'.

Mireille Ballestrazzi, šefica Interpola, kazala je kako poseban problem predstavlja prodaja putem interneta jer su se falsifikatori toliko izvještili da njihovi proizvodi i stranice izgledaju nevjerojatno pouzdano.

Podsjetila je i na zapljenu nedavne pošiljke od 1,2 milijuna doza lažnog aspirina iz Kine koju su uhvatili francuski carinici, ali i pohvalila hrvatsku policiju koja je, kako je kazala, jedna od najaktivnijih članica Interpola.