OBRAČUNALI SE RIBIĆ I STIPIĆ

Vlada i sindikati postigli dogovor! Nema štrajka

Bionic
Reading

Vlada i 11 sindikata javnih i državnih službi postigli su danas dogovor u vezi sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća javnih i državnih službenika, tako da neće biti štrajka kojim su sindikati prijetili da će blokirati državu.

Nakon višednevnih pregovora parafiran je sporazum u kojem stoji da će se za pregovarački stol ponovno sjesti kada BDP ostvari pozitivu u tri uzastopna kvartala. Ali pritom deficit proračuna ne smije biti viši od 3 posto. Vlada se obvezala i da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatak na staž, rekao je ministar rada Mirando Mrsić

'Drago nam je da smo nakon pregovora došli do zajedničkog stava i da štrajka u državi neće biti. Nema pobjednika, nema poraženih, svi smo odgovorni tome pristupili i drago mi je da smo postigli konsenzus. Ovo je pobjeda svih nas koji smo pregovarali, i Vlade i sindikata', rekao je ministar.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako su sindikati uvažili situaciju da se o pravima pregovara kada zemlji bude bolje.

'Samo nerazumni ljudi bi tražili da se povećaju plaće kada zemlja grca u dugovima i gubicima i kada pada BDP. Ovim parafom na sporazum mi smo na sve sindikate poslali obavijest da se otkazuju sve štrajkaške aktivnosti', rekao je Mihalinec.

Mihalinec je rekao da je ovo ipak drugačiji sporazum od onog što je predložen jučer. Zadovoljstvo nije skrivao. 'Ovo je samo dokaz da je ovoj zemlji potreban socijalni dijalog i da ga nije bilo na dovoljnoj razini i da je loše što do dijaloga dolazi tek kada se krene s najžešćim akcijama. Vjerujem da je to dobra škola i Vladi da sindikati nisu neprijatelji nego partneri i da uvijek možemo postići dogovor o svemu pa i o najtežim pitanjima', rekao je Mihalinec.

'Što se tiče socijalnog mira i socijalnog dijaloga, Vlada je već i na sastanku jučer predložila sporazum o socijalnom miru između državnih i javnih službi. U tom sporazumu kojeg ćemo brusiti idućih nekoliko mjeseci definirat ćemo pravila ponašanja kada je dobro ali isto tako i kada je loše u državi i kada treba stisnuti malo kaiš jer u proračunu nema novaca. Ja se nadam da ćemo i taj sporazum zaključiti u dobroj vjeri i osigurati socijalni mir što se tiče državnih i javnih službi', rekao je ministar Mrsić.

Ovaj sporazum parafirali su sindikati koji su bili i koji nisu bili u sporu, a Mihalinec je na kraju zahvalio i novinarima na praćenju pregovora.

'Puno smo truda uložili u to, puno energije i vjerujemo da smo postigli jedan sporazum s kojim.... svi smo zadovoljni, i nismo zadovoljni... A to je najbolje...'

Inače, prije izjava glavnih pregovarača, pred novinare je sa sastanka izašao ministar obrazovanja Željko Jovanović i maturantima poslao poruku da se matura sutra nastavlja.

'Dragi maturanti, nemojte biti nervozni, od sutra je nastavak državne mature prema predviđenom planu i programu. Sigurno ste puno naučili u ove četiri godine, želim vam da uspješno položite državnu maturu i upišete željene fakultete. U školama neće biti štrajka jer je Vlada postigla dogovor sa svim sindikatima', poručio je Jovanović.

Stipić oprao Ribićev odgođeni sindikalizam

No, čini se da ne misle svi tako. Naime, kako prenosi Hina predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić poručio je danas da Preporod neće potpisati predloženi sporazum o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, jer 'nije na prodaju i s njim se ne može trgovati'.

Stipić je na konferenciji za novinare podsjetio kako je jučer održan sastanak s Vladom na kojem je sindikatima ponuđen sporazum kojim se uređuje povećanje plaća nakon završetka krize, čime bi se riješilo pitanje smanjenja bruto plaća za 3 posto. Prijedlog da će se tih 3 posto vratiti kada BDP dođe na razinu 2008. nije prihvatljiv i Preporod to neće potpisati, posebice zato jer je sporazum pisan po matrici četiri slična, ranijih godina potpisana sporazuma.

To je 'futuristički manifest', koji sada ne nudi ništa, ni 5 kuna, nego u budućnosti, i tako se već godinama kupuje socijalni mir, rekao je Stipić. Radi se o 'odgođenom sindikalizmu' a u tu matricu, 'koju je stvorio Vilim Ribić, zajedno sa Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor, sada je upao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić'.

Dodao je da sindikati koji će potpisati sporazum ništa ne traže, niti im Vlada želi išta dati, pa je sve to žalosno. 'Jesam za borbu, da se borimo za sebe, ali ne preko nečijih leđa, osobito ne preko leđa učenika', kazao je Stipić.

Ribić odgovara Stipiću: To je 'sindikalizam iz busije'

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić promptno je danas odgovorio predsjedniku Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željku Stipiću, koji ga je optužio da provodi 'odgođeni sindikalizam', poručivši kako se Stipić već godinama služi 'sindikalizmom iz busije'.

'Nesuvisla fraza o 'odgođenom sindikalizmu' može nastati samo u glavi sindikalnih i Vladinih diletanata koji o poslu za koji primaju velike plaće ništa ne znaju. Upravo su u Sloveniji potpisali ugovor kojim se Vlada obavezuje za godinu i pol dana vratiti smanjenje plaća od 3 posto', ističe Ribić u priopćenju.

To rade u svim zemljama svijeta kada Vlade imaju proračunske teškoće i smanjuju prava zaposlenima, a s druge strane sindikati ne pristaju na trajno smanjenje prava, tvrdi Ribić dodajući kako je to način da se postigne kompromis.

Stipić nije najavio štrajk, ali je pri tome najradikalniji. On zna da će za njega drugi ići u štrajk i potpisivati sporazume. Drugi će preuzimati odgovornost, a on će sjediti u zasjedi i napadati što god oni naprave. To je već godinama 'sindikalizam iz busije', poručio je Ribić.