NIŠTA OD DEKRIMINALIZACIJE

U Hrvatskoj 50.000 ljudi manipulira s drogama

26.06.2009 u 13:54

Bionic
Reading

Vlada je u Hrvatski sabor uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, kojim se, uz ostalo, uvodi mogućnost da se postupak uništenja oduzetih droga provede i prije pravomoćnosti presude, a s današnje je sjednice još jednom ponovljeno da nema govora o dekriminalizaciji tzv. lakih droga

ZAGREB -ZAGREB - Izmjenama se predlaže i da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi preuzme kontrolu nad prometom svih tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga (prekursora) , rekao je ministar zdravstva Darko Milinović

Dodao je da se izmjenama izraz 'opojna droga' mijenja u 'droga', jer, pojašnjava, većina droga po svom svojstvu nisu opojne, a takva je praksa, što se tiče naziva, i u većini zemalja Europske unije.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je pak kako je u Hrvatskoj prošle godine 113 mladih umrlo zbog predoziranja, dok je 2007. takvih smrtnih slučajeva bilo 150, odnosno da je došlo do znatnog smanjenja, kao i da je od prošle godine do danas, spaljeno više od 4 tone droga, a da je glavni cilj, preko nacionalnog programa za suzbijanje zloporabe opojnih droga smanjiti ponudu i potražnju.

Registrirano više ovisnika

U Registru liječenih zbog uzimanja i/ili ovisnosti o psihoaktivnimdrogama do kraja 2008. godine zabilježeno ukupno 27.420 ovisnika odrogama. Uz to, u prošloj godini registrirano je 7506 liječenihovisnika, što je 0,6 posto više nego godinu ranije, a broj liječenih ovisnika smanjen je za 4,4 posto uodnosu na 2007.

I ministar Milinović i potpredsjednica Kosor naglasili su kako se protive inicijativama za dekriminalizaciju tzv. lakih droga. Vlada ostaje pri stajalištu da "nema govora o dekriminalizaciji" i "neće promijeniti kazneni zakon u tom smislu", rekla je Kosor. Ministar zdravstva pritom je istaknuo da brojka od 20 do 24 milijuna registriranih ovisnika u svijetu govori da bi odluka o dekriminalizaciji bila povijesna pogreška.

Jadranka Kosor na okruglom je stolu 'Prevencija ovisnosti djece i mladih' rekla da 'svi moramo reći drogi NE, ali ako mlad čovjek upadne u svijet droge društvo mora učiniti sve da mu se pomogne i spasi ga'.

Najizraženiji problemi zlouporabe opojnih droga zabilježeni su u Zadarskoj i Istarskoj županiji, Gradu Zagrebu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uz ostalo Kosor je istaknula kako je prošle godine zabilježeno smanjenje ukupnog broja umrlih ovisnika u odnosu na 2007. za 24,6 posto, ali i stagnaciju u broju liječenih ovisnika što znači da se poduzete mjere na svim razinama daju rezultate..

Predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Dubravko Klarić rekao je kako se procjenjuje da u Hrvatskoj više od 50 tisuća osoba svakodnevno manipulira drogama te da odljev novca vezan uz kriminalne poslove vezane uz drogu godišnje pređe milijardu i pol kuna.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec ocijenio je kako prevencija mora biti isplativa te da njenu provedbu uz ostalo moraju biti uključene sve agencije za provedbu zakona i lokalne vlasti.

Upozorio je kako pri provedbi programa prevencije u osnovnim i srednjim školama nema evaluacije i implementacije rezultata po kojim bi se vidjelo daju li ti programi rezultate ili ne. Drži kako bi država novac za prevenciju trebala dati samo onima čiji programi prevencije daju rezultate.

Tijekom rasprave pojedini sudionici upozorili su na problem velikog broja preventivnih programa u školama, a od kojih neki ne daju zadovoljavajuće rezultate.