POHVALA OBRAZOVNIM PROJEKTIMA

Ugledni 'Science' o Primorčevom 'društvu znanja'

26.06.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Ugledni svjetski znanstveni časopis Science objavio je u svom posljednjem izdanju članak ministra Dragana Primorca o stvaranju Hrvatske kao društva temeljena na znanju, priopćeno iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta

Ministar Primorac u članku je opisao brojne projekte nužne za stvaranje Hrvatske kao najkonkurentnijeg obrazovnog sustava u ovom dijelu Europe, a ističe kreiranje i uvođenje elektronskih obrazovnih sadržaja iz matematike, kemije, fizike i biologije, kojim se bitno ujednačava i unaprjeđuje sustav srednjoškolskog obrazovanja u RH, a koji su odnedavna postali dostupni svim učenicima u RH.

Posebno se osvrnuo na CARNet-ovo sustavno umrežavanje 700 osnovnih i 391 srednje škole, 650 školskih knjižnica te 54 učeničkih domova, a naveo je također kako se veliki napredak ostvario i uvođenjem informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) kroz koji studenti mogu prijavljivati ispite, pratiti programe nastave, i imati ulaz u brojne baze podataka.

Primorac u članku naglašava i jedinstveni projekt e-otoci koji je osigurao povezivanje otočkih škola s kopnom i to najsuvremenijim videokonferencijskim sustavom. Osvrnuo se i na pokrivenost većine srednjih škola (njih 280) sustavom pametnih ploča, trenutno najnaprednijim IT sustavom koji se koristi u obrazovne svrhe.

Kako bi se nadoknadio nedostatak informatički educiranih nastavnika tijekom proteklih 4 godine za njih 20 tisuća organizirano je intenzivno informatičko obrazovanje kroz Nacionalni portal za učenje na daljinu 'Nikola Tesla', a svi sudionici koji su ispunili uvjete dobili su europsku ECDL (European Computer Driving Licence) diplomu. Istaknuo je, također, rad na Nacionalnom informacijskom sustavu prijave na visoka učilišta te važnost ovoga sustava kao i e-Matice (baza podataka osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova sa gotovo 30 milijuna podataka), u projektu državne mature čija puna realizacija započinje od 2010. godine.

Primorac na kraju ističe da se za ovako velike iskorake u primjeni IT u hrvatskom obrazovnom sustavu tijekom posljednjih 5 godina uložilo gotovo milijardu kuna. Članak je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, napisan na poziv samog uredništva časopisa Science, a zbog njihova zanimanja za pomake u području obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a sam poziv za pisanje uslijedio je nakon ministrovog izlaganja na godišnjoj konferenciji Američke udruge za unaprjeđenje znanosti (American Association for Advancement of Science - AAAS), 2007. godine u San Franciscu.