REAKCIJA KUĆE LJUDSKIH PRAVA

'Neka se HRT ispriča Šprajcu i javnosti'

31.05.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Nakon što se HRT ogradio od izjave Zorana Šprajca koji je u 'Dnevniku' kazao da se potpisnici zahtjeva za raspisivanje referenduma zalažu za 'homofobnu izmjenu Ustava', na ponašanje državne televizije reagirala je Kuća ljudskih prava, zatraživši ispriku od HRT-a

'Kuća ljudskih prava osuđuje ograđivanje vodstva HRT-a od izjave urednika Zorana Šprajca jer njome Zoran Šprajc nije ni na koji način povrijedio temeljna načela profesionalnog novinarstva. Naime, dužnost je novinara da objektivno i nepristrano informira javnost. Novinar Šprajc upravo je vođen tim načelima jasno prepoznao karakter spomenute inicijative. Podsjećamo HRT da je homofobija definirana kao 'strah i averzija prema homoseksualnim osobama'. Sami predstavnici inicijative nebrojeno puta su u javnosti iznijeli stajalište da im je jedan od motiva za pokretanje inicijative bila 'zabrinutost situacijom u Francuskoj' te 'osjećaj ugroženosti braka pred homoseksualnim napadima na brak'. Navedena stajališta organizatora inicijative čine razvidnim da organizatori osjećaju strah od posljedica aktivnosti homoseksualnih osoba te se time mogu klasificirati kao homofobi. Gospodin Šprajc je, upoznat s definicijom homofobije, pravilno izvijestio javnost o karakteru inicijative', stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava.

Dapače, iz Kuće ljudskih prava smatraju da je ograđivanjem od Šprajcove izjave vodstvo HRT-a pokazalo zabrinjavajući trend spremnosti kritiziranja objektivnog i činjenično potkrijepljenog novinarstva.

'Dodatno, ovakvim ograđivanjem HRT je uvrijedio više od 3.700.000 građana RH koji nisu potpisom podržali ovu homofobnu inicijativu, a redovito plaćaju HRT pretplatu očekujući od HRT-a objektivno novinarstvo. Zbog svega navedenog, tražimo da se HRT ispriča, kako uredniku Zoranu Šprajcu, tako i široj javnosti', zaključuje se u priopćenju.