UDRI BRIGU NA VESELJE

Propali su pregovori s EU, Sanader se smije

26.06.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Pregovori Hrvatske i EU posve su zaustavljeni - premijer Ivo Sanader se smije, namiguje, zabavlja sve oko sebe. Hrvatska gubi milijardu eura godišnje - Sanader se ponaša kao da mu nikada u životu nije bilo bolje. Hrvatska je definitivno vraćena u balkanski paket - Sanader se, dakako, smije

ZAGREB - Loše vijesti iz Bruxellesa premijer je dobio u paketu: EU je otkazala nastavak pregovora, a Slovenija je blokirala još jedno poglavlje pa je sada u ladici čak 13 poglavlja, podsjeća Jutarnji list.

A blokadu pojačava i nedovoljna suradnja s Haškim sudom zbog koje još nekoliko članica EU ne dopušta pregovore o pravosuđu. Završetak pregovora planiran za kraj 2009. postao je iluzija. O datumima ulaska u EU više nitko ozbiljan ne govori.

Unatoč tome premijer se ponaša kao da su mu posljednja dva dana najsretnija u životu.

Prekjučer i jučer na svim javnim događajima, od sjednice Vlade do svečanosti u povodu Dana državnosti, Sanader se smijao, zabavljao druge, namigivao fotoreporterima, pozdravljao kao da je ljubitelj hip-hopa.

I izjavama koje je davao pokušavao je uvjeriti javnost da - situacija uopće nije kritična. 'Hrvatska će biti članica EU. Neka nitko ne gaji iluzije da bi uz bilo koji dio hrvatske obale Jadrana ikada moglo biti ijedno drugo more osim hrvatskog', poručuje Sanader.

Nakon dolaska HDZ-a na vlast 2003. stalno su se čula nabacivanja datumima, te Hrvatska će u EU 2007, pa 2009, ići ćemo na izbore za Europski parlament (ove koji su bili početkom ovog mjeseca).

Vlada je, međutim, učinila niz pogrešnih poteza u šest godina. Datum ulaska u EU doista je mogla biti ova godina, samo da se požurilo s pravosudnim reformama, da se nije nepotrebno tvrdoglavilo sa ZERP-om i da, na kraju, nismo pokazali toliko nespretnosti u pripremi pregovaračkih dokumenata i objašnjavanju Haagu što imamo, a što nemamo od dokumenata.
Pusić:

Šefovi SDP-a i HNS-a Zoran Milanović Vesna Pusić prozvali su jučer Sanadera i upozorili da nije samo Slovenija kriva za blokadu naših pregovora, nego i Vlada.

'U samom državnom aparatu postoje strukture koje se protive hrvatskom ulasku u EU', kaže Vesna Pusić.

Za Sanadera krivi su samo Slovenci. Ne priznaje odgovornost za krah pregovora.

Milanović je uvjeren da 'HDZ-ova vlast nije u stanju provoditi reforme potrebne za EU'. 'Sve je posljedica inertne diplomacije i nespremnosti za reforme. A bijeg od reformi je bijeg od hrvatske budućnosti', kritizira Milanović.