DORIS PACK:

'Odgoda pristupne konferencije je opasan presedan'

26.06.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Demokršćanski zastupnici Europskog parlamenta iz Njemačke Doris Pack i Bernd Posselt osudili su u četvrtak odgodu Međuvladine konferencije o pristupanju s Hrvatskom, koja se trebala održati u petak

'Suspenzija sljedećeg kruga u pristupnim pregovorima između Europske unije i Hrvatske, što je bilo predviđeno za sutra, stvara opasan presedan', izjavila je Doris Pack.

'Suspenzija pregovora, koji su već daleko odmakli, ne ugrožava samo kalendar hrvatskog pristupanja EU-u. To je prvi put da bilateralni problem dovede do potpune blokade kandidatske zemlje čija je sposobnost izvan svake sumnje', dodaje Pack u priopćenju.

Pack ističe da naročito smeta to što za Ljubljanu to nije bio problem, dok se radilo o vanjskoj granici EU-a, a sada je to postalo problematično kada to postaje unutarnja granica. 'Postoji ozbiljna sumnja da je granični prijepor samo izgovor za blokadu', dodaje ona.

Pack je izrazila razočaranje i što je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i predsjedništvo EU-a popustilo pred slovenskom blokadom. Slovensko ponašanje također šalje potpuno krivi signal cijelom zapadnom Balkanu, ističe Pack i podsjeća Slovenija da njezini susjedi nisu spriječavali njezin ulazak u EU.

'Pozivam Sloveniju da se prisjeti svoga pristupanja Europskoj uniji, koje nijedan susjed nije odgađao ili spriječavao', rekla je Pack. Zastupnik Europskog parlamenta, član bavarskog CSU-a Bernd Posselt naziva 'skandaloznom' odluku o odgodi pristupne konferencije.

Posselt ističe da 'nikada u povijesti neka zemlja članica nije zloupotrebljavala pravilo o jednoglasnosti' kao Slovenija te izražava sumnju da se iza slovenske blokade kriju 'neke druge snage' i poziva kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Nicolasa Sarkozy da interveniraju protiv toga ili da to nazovu jasnim imenom.