MUP SA ZAKAŠNJENJEM MIJENJA ZAKON

Tisak i Konzum postaju novčarske institucije

28.05.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova napokon kreće u promjenu postojećeg Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima koji je zastario jer u njemu nema ni zlatarnica ni stanica za otkup zlata. U njemu nije bilo ni usluge isplate gotovog novca na kioscima i trgovinama. Ta će djelatnost u posve novom zakonu ubuduće biti regulirana, dok su do sada novčarske usluge u takvim institucijama bile u sivoj zoni, tj. izvan zakona

Od glasnogovornika MUP-a Dušana Miljuša doznajemo da se na spomenutom zakonu se radi već dvije godine, a njegovo donošenje očekuje se krajem godine, dok bi na snagu trebao stupiti u drugoj polovici 2014.

Kao što je tportal u ožujku upozoravao, nakon što je isplata gotovog novca uvedena na kioske Tiska i u trgovine Konzuma, ta je usluga koncerna Agrokor na sigurnosni način bila izvan Zakona. Naime, kiosci i trgovine nisu bili obuhvaćeni zakonom kao novčarske institucije. MUP je stoga danas otvorio javnu raspravu o prijedlogu posve novog Zakona, koja će trajati mjesec dana, odnosno do 28. lipnja.

Uz dodavanja novih kategorija i ustanova, Zakon bi trebao promijeniti i ime. Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima poznavao je tri kategorije rizika i mjera sigurnosti. U prvoj su bile Hrvatska narodna banka, poslovnice Fine, banke, štedionice, poštanski uredi Hrvatskih pošta, u drugoj mjenjačnice, poslovnice Hrvatske lutrije, kladionice, štedno-kreditne zadruge, automat-klubovi, a u trećoj bankomati.

Mjesta poput kioska i trgovina nisu bila ni u jednoj kategoriji, kao ni zlatarnice i stanice za otkup zlata. Alen Ostojić, predsjednik Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti, potvrdio nam je tada kako je nužna izmjena i dopuna tog zakona jer u njemu nisu navedene nove novčarske institucije kakve je uveo Agrokor. Poručio je kako su na redu Inspektorat MUP-a te promjena Zakona od strane tog ministarstva. Odgovor na naše tadašnje upite iz MUP-a nismo dobili, no najava izmjene Zakona stiže tri mjeseca kasnije.


Novi zakon trebao bi se zvati Zakon o zaštiti novčarskih institucija, a u njemu će se navesti poimence ili kao kategorija 14 vrsta novčarskih institucija: Hrvatsku narodnu banku, Hrvatski novčarski zavod, banke i štedne banke s pripadajućim internim i eksternim bankomatima,dnevno -noćnim trezorima i sigurnosnim depozitnim spremnicima, Financijska agencija (FINA) s pripadajućim dnevno noćnim trezorima, stambene štedionice, poštanski uredi, poslovnice Hrvatske lutrije, mjenjačnice i mjenjačka mjesta, kladionice, kreditne unije, automat klubove, zlatarnice, srebrnarnice, filigranske radnje, poslovnice za otkup plemenitih kovina i dragocjenosti te pravne osobe i obrte za preradu plemenitih kovina, kasina te pravne osobe i obrte koje samostalno obavljaju novčarsko poslovanje putem uplatno –isplatnih transakcija gotovim novcem. Upravo u ovu posljednju kategoriju spadaju i isplate novca na kioscima Tiska i blagajnama Konzuma.

Ako novi zakon stupi na snagu, ta će mjesta za isplatu novca trebati imati protuprepadni sustav s centraliziranom dojavom, protuprovalni sustav alarma i spajanjem na vanjske sirene s bljeskalicama, morat će imati neprekidan videonadzor unutar i izvan objekta, kase s mehaničkim otvaranjem i sefove s vremenskom odgodom otvaranja za pohranu novca koji prelazi blagajnički maksimum.