ŠTRAJK SVIH JAVNIH SLUŽBI

Hrvatska u totalnoj blokadi već od 5.lipnja

28.05.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Koordinacija 11 sindikata javnih i državnih službi najavila je danas štrajk za 5. lipnja ako u postupku mirenja s predstavnicima Vlade ne postignu dogovor u roku od pet dana.

'Ovih 11 sindikata danas će podnijeti zahtjev za mirenje koji se prema Zakonu mora završiti u idućih pet dana. Ako tada ne bismo postigli dogovor, potpisali dokument, onda ćemo u skladu sa zakonom najaviti štrajk Vladi odnosno poslodavcima u našim sustavima gdje će se štrajk organizirati', istaknula je na konferenciji za novinare tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić.

Ustvrdivši kako sindikati ne znaju na kakav bi drugačiji način mogli zaštititi svoje interese osim štrajkom, predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naglasio je da nisu radosni što idu u štrajk te da će 'kolateralne poteškoće' pasti na leđa dijela građana.

Vezano uz jučerašnji neuspio sastanak Sindikata javnih i državnih službi s Vladom s kojom su u socijalnom sporu, Ribić je ocijenio da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije dovoljno fokusiran na rješavanje problema te da je na tom sastanku sjedio s 'nepodnošljivom lakoćom'.

Ribić je ustvrdio da njihove zahtjeve ne smatraju nerealnim niti ministar uprave Arsen Bauk ni ministar financija Slavko Linić, uz ocjenu da ne zna što se u Vladi događa.

Na novinarski upit o tome da je na tom sastanku rečeno da bi ispunjenje njihovih zahtjeva značilo 10 tisuća otkaza u javnim i državnim službama, Ribić je odgovorio da 'nitko takvu rečenicu nije izrekao'.

Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih. Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima, te izmjene Zakona o reprezentativnosti

Sindikati su izvijestili da će o detaljima štrajka izvijestiti javnost u ponedjeljak 3. lipnja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec istaknuo je da štrajk nije uperen protiv građana te ih je stoga zamolio za strpljenje.

Jučerašnji je sastanak predstavnika Vlade i sindikata opisao kao pokušaj da se sindikate međusobno podijeli, posvađa i razjedini, a ministru Mrsiću poručio da u tome nisu uspjeli.

Upitan da prokomentira situaciju s krivim ispitima na maturi u sklopu koje su koordinatori državne mature jučer u školama u Đakovu, Senju i Splitu, umjesto eseja, učenicima podijelili ispite iz hrvatskog jezika, Mihalinec je kazao da je to plod ljudske greške, da nije sistematski problem te da se ne radi o sabotaži ministra obrazovanja Željka Jovanovića

Kako će se najavljena blokada odraziti na funkcioniranje sustava državne odnosno javne uprave, tportal je pokušao doznati od poslodavca i turističkih djelatnika. Primjerice, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić podsjeća kako 'blokada sustava u svakoj zemlji nanosi štetu koju u konačnici plaćaju svi njezini građani te je štetna i neprihvatljiva i s ekonomskog stanovišta kroz izravne i neizravne učinke'.

'Sindikati javnog sektora onemogućit će radnicima iz privatnog sektora da dolaze na posao, da proizvode, prodaju i izvoze svoje proizvode pa time i pune državni proračun iz kojeg se financiraju upravo oni koji blokiraju svoje 'financijere'. Bilo bi zgodno pitati radnike iz realnog sektora što oni o tome misle', ukazuje Majetić.

I za utjecaj blokade na turizam upozorava kako će se sigurno smanjiti turistička potrošnja, dolazak turista i skratiti njihov boravak te 'trajno označiti Hrvatsku u kojoj je turizam važna gospodarska grana koja zapošljava vrlo velik broj 'financijera' javnog sektora'. 'Ukupno gledajući, radi se o ekonomski potpuno neshvatljivoj inicijativi i odluci. Ovo nije sindikalna borba, već samoubilački remen oko struka svoje zemlje', ocjenjuje Majetić.