POMIJEŠALI ISPIT I ESEJ

Državna matura počela skandalom

27.05.2013 u 22:15

Bionic
Reading

Ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi odgođen je za petak, jer su u tri škole – u Senju, Đakovu i Splitu učenicima umjesto eseja iz hrvatskog jezika podijeljeni ispiti iz istog predmeta koji se trebao održati sutra, donosi Nova TV. Ispit je time kompromitiran, jer su ispitna pitanja otkrivena

Do greške je došlo kad su koordinatori državne mature u Senju, Đakovu i Splitu učenicima na polaganju državne mature umjesto eseja, koji se danas trebao održati, podijelili ispit iz hrvatskog jezika. Ispit se, podsjeća Dnevnik.hr, trebao održati tek sutra.

Pitanja su otkrivena, a ispit je propao, pa će, uz nova pitanja, tek u petak biti organizirano polaganje ispita iz hrvatskog jezika u cijeloj zemlji. Budući da je ispit propao, za petak će biti pripremljena nova pitanja, a ispit iz grčkog jezika, koji se trebao održati tada, odgođen je za 11. lipnja.

Novinarima su se odmah požalili brojni maturanti kojima odgađanje ispita iz hrvatskog jezika remeti cijeli raspored polaganja državne mature. 'Odavno već znamo datume mature i pripremamo se u skladu s time. Osobno bih više voljela da se sutra piše jer bih se riješila toga. Kako pišem višu razinu iz matematike, nisam sigurna da ću imati dovoljno vremena za pripremiti se. Cijeli ovaj sustav samo zbunjuje nas maturante, a ovim događajem još i više', požalila se Dnevniku.hr jedna maturantica.