POLICIJA O NAPADU NA DJEVOJKU

'Sama je udarila u dio policijske opreme'

24.06.2009 u 17:17

Bionic
Reading

Dvojica interventnih policajaca koji su prigodom pretrage kuće u Petrinji primijenili sredstva prisile nad 16-godišnjom djevojkom Estelom T. nisu prekršili zakon i svoje ovlasti, odnosno primijenili su sredstva prisile zakonito i opravdano, zaključila je policija

PETRINJA - Zaključak policije uslijedio je nakon provedenog izvida istražnog povjerenstva koje je još u utorak formirano nalogom načelnika PU Sisačko-moslavačke Marka Rašića, izvještava Slobodna Dalmacija. Podsjetimo, djevojka oboljela od leukemije nakon upada specijalaca u njezinu spavaću sobu u utorak ujutro završila je na hitnoj nosa punog krvi, s tragovima lisičina na rukama.

'Nisam se sama udarila!'

Estela T. podnijela je kaznenu prijavu protiv dvojice policajaca,tvrdeći da nije bilo nikakvih razloga da je bacaju na pod, zavrću rukei vežu lisicama. Tvrdi da je izvučena iz kreveta i bačena na pod sglavom dolje, da su joj ruke zavrnute na leđima i vezane lisicama, daje udarena pendrekom po nosu i da je prokrvarila. Želi vjerovati da jepolicajac nije namjerno udario, ali ističe da se nije sama udarila udio opreme.

Kako je na izvanrednoj konferenciji za novinare u zgradi sisačke policijske uprave izvijestila glasnogovornica policije Iva Hranitelj, policajci su tijekom pretrage kuće u Petrinji u Radićevoj ulici broj 118 ušli u zamračenu sobu, te primijetili u krevetu nepoznatu osobu pokrivenu pokrivačen preko glave.

'Jedan je viknuo: 'Policija!', no ta se osoba nije pomaknula, zatim je ponovo viknuo: 'Policija!', na što se ta osoba podignula, prevrnula i skliznula s kreveta na pod. Policijski službenik je ne znajući o kome se radi i koje su namjere te osobe, na podu toj osobi stavio lisice, a prigodom podizanja ta se osoba udarila u dio policijske opreme i prokrvarila iz nosa.

Kada je utvrđeno da je riječ o djevojci, policajci su je izveli iz sobe i kada su im rekli da je riječ o maloljetnoj osobi, skinuli su joj lisice. Naknadno je kod liječnika utvrđeno da djevojka ima tragove krvi u nosu, ali bez vidiljivih ozljeda, te tragove na rukama od stavljanja lisica', rekla je Iva Hranitelj.

Načelnik odjela kriminalističke policije PU Sisačko-moslavačke Mile Jurčević rekao je tom prigodom da mu je žao što se maloljetna i k tome još bolesna djevojka našla usred policijske akcije i što je došlo do uporabe sredstava prisile. 'No, moji policajci postupali su propisno', dometnuo je Jurčević.

Krv iz nosa na japanki

Kuća u Radićevoj ulici broj 118 jedna je od više kuća i automobila u Petrinji i Sisku koji su tijekom utorka, 23. lipnja, bili pretraženi, a u istoj akciji provedena je i kriminalistička obrada nad nekoliko osoba.

Policajci su novinarima pokazali automatsku pušku, nekoliko pištolja, više komada streljiva, desetak mobitela i nekoliko paketića droge, što je sve pronađeno tijekom pretrage kuća i vozila, ali nije rečeno je li što od toga pronađeno u kući broj 118 u Petrinji.

Akciju vodi Ured za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije, te sisačka policija nije ovlaštena dati detaljnije informacije.