DOBRO JE ZNATI

Kako izbjeći drske lopovske štoseve

25.05.2013 u 10:15

Bionic
Reading

Provale po stanovima za vrijeme sprovoda ili lažno predstavljanje starijima i nemoćnima neke su od metoda kojima se lopovi na račun tuđe nesreće ili naivnosti žele olako domoći zarade što, prema mišljenju stručnjaka, pokazuje da su kriminalci sve bešćutniji i domišljatiji

Posljednji slučaj provale za vrijeme sprovoda zabilježen je nedavno u Rijeci, gdje su lopovi provalili u kuću obitelji koja je pokapala ubijenog Aldina Pašukana. Bizarne krađe lopovi već godinama izvode po stanovima dok su ožalošćeni ukućani na sprovodu, a zagrebačka policija dosad je na djelu zatekla četiri osobe koji su svoje mete tražili putem osmrtnica.

Policija ih je prijavila za osam provala tijekom sprovoda u kojima su napravili štetu od čak 200.000 kuna. Iako nije poznato je li riječ o organiziranim krađama, zna se da je riječ o 'pojavi' u kojoj provalnici koriste 'nastalu situaciju' kao što je smrtni slučaj u obitelji, doznaje Hina od zagrebačke policije.

DOK JEDAN MASIRA DRUGI KRADE

Osim tuđe nesreće kradljivci svoju potrebu da se domognu novca zadovoljavaju koristeći i lakovjernost žrtava, uglavnom starije dobi, kojima se lažno predstavljaju kao maseri ili bankari, a onda ih pokradu. Tako pod izgovorom da prodaju masažere ili masiraju po kućama, uz dopuštenje vlasnika ulaze u njihove domove, gdje jedan masira žrtvu i odvraća joj pozornost, dok je drugi pokrada.

Lopovi se lažno predstavljaju i kao bankarski službenici. Žrtve najčešće unaprijed obavijeste da će netko iz banke doći na njihovu adresu preuzeti novac radi zamjene starih novčanica ili provjera krivotvorina, a zatim nastupa lažni službenik koji od prevarenih žrtava preuzme novac i napušta mjesto zločina.

Domišljatost lopova kao da nema granica pa žrtve obmanjuju da će im biti isplaćeni zaostaci mirovine, ali nakon što uplate PDV na dobit. Žrtvama 'izađu u susret' govoreći im da će službenik doći preuzeti novac, a oštećenima obično ostave uplatnicu s lažnim imenom. Zbog takvih prevara od 2011. uhvaćeno je 11 prevarantica koje su prijavljene za čak 52 kaznena djela.

STRUČNJACI: LOPOVI SU SVE DOMIŠLJATIJI

Zagrebačka policija u ovoj je godini zabilježila 442 krađe po stanovima, što je za 8,5 posto manje nego lani kad ih je bilo 483

No, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić upozorava da su lopovi sve domišljatiji i inovativniji. Primjerice, lopovi su prvi izmislili metodu snimanja pinova na bankomatima i skeniranja bankovnih kartica klijenata s čijih su računa potom uzimali novac. 'To je njihova preokupacija, oni planiraju i stvaraju nove strategije kako bi se domogli tuđih stvari i uvijek su korak ispred policije, koja slijedi i proučava njihove ideje da bi im ušla u trag', kazao je Hini.

Kad je riječ o pojavi krađa tijekom sprovoda, taj psihijatar kaže da lopovi nemaju nikakve sućuti prema nekome tko se nalazi na sprovodu. 'Lopov je lopov' i on pronalazi najlakši put do plijena. Svejedno je je li netko otišao na sprovod, na more ili u kazalište, lopov će uvijek pristupiti revno i s jednakim žarom kako bi iskoristio danu priliku, kaže Jukić.

Za razliku od oštećenika koji su postali žrtvama kradljivaca zbog izbivanja iz kuće, postoje i žrtve vlastite naivnosti pa uvijek nasjedaju na isti ili sličan 'lopovski štos'. To, kaže Jukić, pokazuju primjeri u kojima ljudi od kamatara uzmaju kredite, iako već svi znaju da je riječ o lihvarenju, što na koncu skupo plaćaju.

POSEBNO BEŠĆUTNI PREMA BESPOMOĆNIMA

Žrtve koje puštaju u kuću lopove preobučene u policajce ili vatrogasce spadaju u kategoriju naivnih i nedovoljno opreznih ljudi, dok su u drugoj skupini starije i senilne osobe koje više ne mogu razlikovati opasnost od neopasnosti. 'Lopovi su posebno bešćutni kada se okome na bespomoćne starce, a onda ih potkradaju i pljačakju', rekao je Jukić, dodavši da kriminalci pritom do krajnosti iskorištavaju tuđe mane i slabosti, kao što su invalidnost i mentalna nerazvijenost.


Nisu, međutim sve žrtve sasvim naivne, ali unatoč sumnji u prevaru nasjedaju na priču uvjerljivih prevaranata i iz pohlepe prihvaćaju rizik kako bi profitirali, primjerice na navodnim poslovima ulaganja u dionice i fondove. Po nekim procjenama pet posto populacije nasjeda na prijevare, a svaki peti više puta.

POLICIJSKI SAVJETI GRAĐANIMA

Kako bi spriječili provalne krađe policija građanima savjetuje da sa susjedima razvijaju dobre odnose i nadograde mehaničku zaštitu na vratima i prozorima te zapišu serijske brojeve vrijednih predmeta i novac i nakit čuvaju u kućnom sefu. Na sumnjive osobe treba obratiti pažnju i iznenaditi ih pitanjem, naprimjer 'trebate li pomoć'. Prema takvim osobama ne treba biti lakomislen već sumnjičav. U slučaju provale treba izbjegavati kretnje po stanu kako se ne bi uništili tragovi. Detaljniji savjeti mogu se dobiti u Informativnom centru za prevenciju u Zagrebu.