SAMO NA MJESEČNOJ RAZINI...

Vlada skinula ograničenje za prekovremeni rad

24.05.2013 u 15:54

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić predstavio je izmjene Zakona o radu na koje su pristali i sindikati i poslodavci. Jedna je od najzvučnijih izmjena ukidanje ograničenja prekovremenih sati na mjesečnoj razini. Ograničenja ostaju na tjednoj i godišnjoj razini

Ministar Mirando Mrsić kazao je da su donesene izmjene vezane za usklađivanje s Direktivom Europske unije o radničkim vijećima te da su uz to iskoristili priliku kako bi promijenili dijelove zakona za koje su dobili blagoslov socijalnih partnera i poslodavaca.

Ukinuli su vremensko trajanje ugovora na određeno vrijeme, koje je do sada bilo na tri godine, ali samo za radnike koji su dobili tek prvi ugovor o radu. Za ostale, ograničenje i dalje ostaje isto. 

U Ministarstvu rada objašnjavaju da prvi ugovor na određeno vrijeme nema vremenskog ograničenja (dakle, može biti ugovoren i na 30 godina, op. a.), no ima ograničenja u smislu razloga zbog čega je takav ugovor zaključen. 'Ako je netko na dugotrajnom bolovanju, zamjena za njega može trajati dulje od tri godine. Ili, primjerice, ako neki projekt traje dulje od tri godine, ugovor može trajati dulje. No drugi ugovor, nakon ovoga, može biti maksimalno na tri godine', objasnili su nam u Ministarstvu.

No ako je prvi ugovor na određeno trajao dulje od tri godine, primjerice 10 godina, drugi ugovor ne može biti ugovor na određeno pa da osoba ukupno radi 13 godina na 'određeno vrijeme'.

Ukinuli su i ograničenje broja prekovremenih sati na mjesečnoj razini, a ograničenje ostaje na tjednoj i godišnjoj razini. Na godišnjoj razini to je 180 prekovremenih sati, a na tjednoj osam radnih sati. U Ministarstvu su objasnili da je poanta samo u usklađivanju s EU-om, jer smo do sada u zakonu imali mjesečno ograničenje, što zakonodavstvo EU-a nema.

Smanjeno je i ograničenje između dviju smjena radnog vremena sa 10 na osam sati. Dakle, ako je netko radio večernju smjenu do ranog jutra, jutarnju smjenu može započeti za osam sati, s time da mu se dva sata nadoknadi u drugom dijelu dana.

Novi Zakon o radu očekuje se najesen, a pregovori Vlade, sindikata i poslodavaca, rekli su nam u Ministarstvu, već su započeli. Očekuje se da će se najviše lomiti koplja na pitanju godišnjih odmora i prijenosu dana odmora kada se prelazi s jednog na drugo radno mjesto.

Državni inspektorat dobit će veće ovlasti pa i preventivne. U Ministarstvu kažu da će biti potrebno zapošljavanje novih inspektora kako bi mogli ići u preventivne inspekcije tijekom kojih će poslodavcima dijeliti žute, crvene i zelene kartone. Neće, dakle, više imati samo ovlasti kažnjavanja nego i upozoravanja, a bit će puno češće u obilascima. Isto tako, kada budu kažnjavali, moći izdati kaznu na licu mjesta.