JEDINSTVENA EU LINIJA

Što učiniti ako vam nestane dijete

24.05.2013 u 15:19

Bionic
Reading

'Svake godine u svijetu nestane osam milijuna djeca, što je 22 tisuće dnevno. Statistike pokazuju da u Velikoj Britaniji svake tri minute nestane jedno dijete. Hrvatska srećom još nije dio takve statistike, ali otvaranjem granica s EU-om mogla bi postati', upozorila je Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, na konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana nestale djece

Zbog skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao i zahtjeva Europskog parlamenta i Europske komisije da se rješavanju pristupi organizirano, od danas je na snazi jedinstveni telefonski broj 116 000 za prijavu nestanka djece i pomoći roditeljima bilo gdje u Europi. Riječ o besplatnom broju, a o liniji brigu vodi osječka udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Ranko Ostojić, ministar policije kazao je kako je u Hrvatskoj objavljeno oko 80 profila nestale djece.

'Riječ je o velikoj brojci, ali treba napomenuti kako je riječ o djeci/ljudima koji su nestali u proteklih 50 godina. Od 1. siječnja 2013. do jučer, policiji je prijavljeno 348 nestanaka djece, a u istom razdoblju ih je pronađeno 345', istaknuo je ministar.

Da bi se prijavio nestanak osobe, ne treba čekati da prođe 24 sata, već se nestanak treba prijaviti što prije dok su 'tragovi' još svježi.

Prema podacima policije, najčešći razlozi odlaska djece od kuće su avanturizam, problemi u obitelji, neuspjeh u školi, nesretne ljubavi i bolest, a bijeg iz odgojnih domova najčešće je povezan s problemima u adaptaciji, izbjegavanjem izrečene odgojne mjere, poremećajima u ponašanju i utjecajem vršnjaka.

Sve korisne informacije o prijavi nestalih doznajte OVDJE!