ORKANSKO JUGO

Valovi izbacuju na obalu kamenje od 15 kilograma

11.12.2008 u 20:10

Bionic
Reading

Na Jadranu danas cijeli dan puše najjače jugo ove godine. U splitskom priobalju brzina vjetra prelazila je 100, a na otvorenu moru orkanski udari i 120 kilometara na sat, doznaje se od Rade Popadića, zamjenika predsjednika udruge Crometeo

Zbog nevremena te snažnih i orkanskih udara juga popodne su otkazane katamaranske i trajektne veze Splita sa srednjodalmatinskim otocima. Po Popadićevimn riječima, snažno jugo i orkani na Jadranu mogli bi početi slabiti oko ponoći.

Popadić je dodao kako, po podacima udruge Crometeo - motrenje i prognoziranje vremena, današnji udari vjetra na Jadranu nisu uzrokovali nesreće jer su, kako je rekao, ljudi prihvatili upozorenja da će Jadran biti zahvaćen velikim nevremenom.

Nekoliko oštećenih i potopljenih plovila te nautička oprema po dnu zamućenog mora obilježili su današnji dan u Opatiji. Jučerašnji jaki valovi izbacivali su na kopno i kamenje teže od 15 kilograma. Kada su stanovnici Voloskoga mislili da je to sve, danas poslijepodne je jugo ponovno u jačanju i valovi ponovno dostižu visinu i preko pet metara.

Jaki južni valovi pogodili su poslijepodne ponovno i Lošinj. Meteorolozi za sutra najavljuju smirivanje i okretanje na buru.

Zbog loših vremenskih prilika u prekidu su trajekte linije: Sumartin - Makarska, Split - Vela Luka, Split - Vis, Split - Jelsa, Bari - Dubrovnik i Dubrovnik - Rijeka, javlja Hrvatski autoklub.