POSVOJITELJI O 'BRAČNOM' REFERENDUMU

'Da zaista brinete, ne bismo danas imali toliko djece bez obitelji'

21.05.2013 u 15:38

Bionic
Reading

Udruga za potporu posvajanja Adopta usprotivila se zahtjevu inicijative U ime obitelji koja skuplja potpise kako bi se u Ustav uvela odredba da je brak isključivo zajednica žene i muškarca. Ističu da bi to dodatno pogoršalo uvjete posvajanja napuštene djece te ukazuju na licemjernost skupljača potpisa koji navodno brinu za napuštenu djecu

Udruga Adopta osvrnula se na jedan od glavnih ciljeva inicijative U ime obitelji, a to je, kako navode skupljači potpisa na svojoj stanici - 'zaštititi djecu od usvajanja od istospolnih parova'. Iz Adopte izražavaju žaljenje što se posvajanje, kao i status djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koristi kao argument za ograničavanje prava manjinskih skupina u društvu, a ovdje konkretno istospolnih parova.

Iz Adopte kažu da su svjesni toga da postoji potreba za unapređivanjem zakonske regulative, ali još više sudske prakse i brzine rada centara za socijalnu skrb. Podsjećaju da u fokusu posvajanja uvijek mora biti dijete i njegova dobrobit. 'Svako dijete zaslužuje obitelj, a svaka obitelj zasigurno je bolja od odrastanja u domu za napuštenu djecu', ističu u Adopti.

'Žalosti nas da se navedena građanska inicijativa trenutačno bavi pitanjem o tome tko bi trebao ili ne bi trebao posvajati iako do sada nisu učinili ništa da se sustav posvajanja unaprijedi. Da je toliko energije, vremena i novca utrošeno na promicanje posvajanja u Hrvatskoj, brigu za napuštenu, zanemarivanu ili zlostavljanu djecu, možda danas ne bismo ni imali djecu koja godinama čekaju na obitelj', navodi Adopta.

Kažu kako važeći Obiteljski zakon, koji regulira pitanje posvajanja u Hrvatskoj, navodi da posvojiti mogu osobe u braku ili samci. 'Koliko nam je poznato, to se neće mijenjati ni u najnovijim promjenama Zakona. Nažalost, svjedoci smo da, iako Zakon ne diskriminira, primjerice, jednorodne potencijalne posvojitelje, situacija u praksi je drugačija. Dakle, čak i kada zakon dopušta posvajanje, ono je nekim osobama vrlo teško, skoro pa i nemoguće ostvarivo. Ovakvo definiranje braka u Ustavu RH moglo bi još više otežati posvajanje partnerima koji žive u izvanbračnim zajednicama, a posebice samcima. Zbog toga smo vrlo zabrinuti.'

'Zato moramo zaključiti da navedena inicijativa djecu bez odgovarajuće roditeljski skrbi i instituciju posvajanja koristi isključivo kao argument u borbi protiv istospolnih zajednica, ne brinući zapravo o samoj djeci. To smatramo neprimjerenim i oštro osuđujemo', kažu članovi Adopte i pozivaju posvojitelje, pojedince i udruge koje žele pomoći da se jave i pomognu kako bi svako dijete u našoj zemlji pronašlo obitelj.