BEZ UPOZORENJA

Policija počela pratiti Zagrepčane preko kamera

21.05.2013 u 10:06

Bionic
Reading

Bez ikakvog upozorenja građanima zagrebačka policija povezala se na gradski sustav video-nadzora, te već danima osim komunalaca građane na desecima lokacija u Zagrebu nadziru i policijski službenici.

Učinjeno je to u sklopu pilot-projekta o kojem je doduše bilo određenih najava, no točan trenutak kad je policijskim službenicima omogućen uvid u video-nadzor javnih površina nije službeno obznanjen.

– Policijska uprava zagrebačka povezana je na gradski video-nadzor temeljem članka 5. stavka 1. točke 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, poručili su za Novi list kratko iz zagrebačke policije.

U toj zakonskoj odredbi stoji kako jedinice lokalne i područne samouprave u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove uređuju promet na svom području, tako da, među ostalim, određuju i sustav tehničkog uređenja prometa i upravljanja prometnom putem elektroničkih sustava i video-nadzora.

Dodatno nam je pojašnjeno da se sve snimke gradskog video-nadzora koriste sukladno članku 24. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. On policiji daje mogućnost da u obavljanju svojih poslova traži osobne i druge podatke od državnih tijela i drugih osoba koje posjeduju te podatke i koje su ovlaštene voditi zbirke podataka.

– Za korištenje određenih snimki s javnog video-nadzora policijski službenici moraju dobiti nalog rukovoditelja, a imamo i obvezu čuvanja tajnosti podataka, naglašavaju iz Policijske uprave zagrebačke kojoj je cilj na ovaj način podići razinu prevencije kažnjivih djela, ali i iskoristiti gradski video-nadzor u potrazi za počiniteljem.

Zašto ipak javnost nije kvalitetno obavještena o početku ovog pilot-projekta iz Policijske uprave zagrebačke ne odgovaraju, niti nam je jasno odgovoreno koji sve policijski službenici imaju pravo pristupa gradskom video-nadzoru, prate li stalno na njima gradske prostore koji su pokriveni video-nadzorom i kako točno izgleda intervencija u slučaju da u određenom trenutku primjete da se na nadziranoj gradskoj lokaciji događa neko kazneno djelo.

Da se gradske kamere osim za nadzor parkiranja već koriste i za nadzor ispisivanja grafita, te odlaganje ilegalnog otpada u nekoliko je navrata već potvrdio Mate Kraljević, voditelj gradskog prometnog i komunalnog redarstva.

Početkom ove godine najavio je da će uz postojećih 225 nadzornih kamera na 75 lokacija grad nabaviti još 150 novih kamera i instalirati ih na 50-ak lokacija u gradu. Kao zdušni zagovornik video-nadzora javnih površina i njegove primjene u sektoru kojem je na čelu Kraljević je mišljenja kako se policija i ranije trebala povezati na ovaj nadzorni sustav.

Istovremeno baš se nitko iz nadležnih službi ne trudi obavijestiti građane o tim novim projektima, niti, kako je nedavno pisao Novi list, označiti kvalitetno gradske zone koje su pod video-nadzorom.

Građane, začudo, ne smeta previše što im se dio dnevnog kretanja nadzire bez upozorenja, no ostaje vidjeti kako će reagirati na činjenicu da će sada zbog eventualnih kaznenih djela počinjenih pred gradskim kamerama moći dobiti i prijave zbog kojih će protiv njih moći biti pokrenuti i sudski postupci.

Iz grada je doduše nedavno najavljeno da će se površine pod video-nadorom označiti posebnim tablama, no to se još uvijek nije dogodilo, iako su gradske kamera postavljene prije više od godinu dana.

Upravo izostanak vidljivih obavijesti o video-nadzoru, što ih europski gradovi koji koriste identične sustave imaju, kao i nedostatak neovisnog nadzora nad korištenjem video snimki iz tih kamera predstavlja problem i duboko zadiranje u osnovna ljudska prava i slobode građana.