TRI SATA ČEKAO ŠOSTARA

Žali što je bio u HV-u, a ne što se zabio u Sabor

11.12.2008 u 19:32

Bionic
Reading

Robert Kralj, hrvatski branitelj koji se u ponedjeljak Yugom zabio u zgradu Hrvatskog sabora, učinio je to zbog nezadovoljstva, jer mu u njegovim problemima Ministarstvo branitelja nije pomoglo

ZAGREB - Zbog incidenta koji je napravio nije mu nimalo žao, a otad mu se iz Ministarstva branitelja nitko nije obratio.Automobil koju mu je bio jedini dom, nalazi se na policijskom deponiju pa Robert Kralj (34) živi kod svojih prijatelja, a novinarima se obratio pred zgradom Ureda pravobraniteljice za invalide u Zagrebu.

'Taj dan sam jednostavno pukao. Godinama pokušavam riješiti svoje stambeno pitanje. Stopostotni sam invalid Domovinskog rata zbog PTSP-a, a samo obilazim vrata bez odgovora', kaže Kralj.

Tvrdi da je taj dan tri sata čekao da ga primi pročelnik Gradskog ureda Zvonimir Šostar. Trebali su razgovarati o tome da se Kralju dodijeli stan, a Šostar mu je navodno ranije obećao pomoći u stambenom zbrinjavanju. Kralj je na korištenje već dobio stan na korištenje u Glini, ali u njemu ne želi živjeti zbog neriješenih imovinskih odnosa.

'Nakon tri sata čekanja izašao je i rekao da ima prečeg posla i da me ne može primiti. Otišao sam tada svojoj odvjetnici koja mi je rekla da se moj zahtjev za status ratnog vojnog invalida odbacuje. Tada sam sjeo u auto i odlučio se zabiti u Sabor', objašnjava Robert. Zabio se u Sabor pazeći da nitko ne nastrada. Ne žali zbog svog čina, iako bi mogao dobiti i do pet godina zatvora.

'Nakon svega što se dogodilo, meni je žao svake sekunde provedene u Hrvatskoj vojsci', rekao je Kralj. Bio je u ratu od siječnja 1994, a kaže da se borio i na teritoriju BiH, gdje je, kaže, obolio. Ogorčen je što mu država ne priznaje status ratnog vojnog invalida jer nije do konca 2005. godine predao zahtjev Ministarstvu branitelja.

Kralj je pozvao državne čelnike, uključujući predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivu Sanadera, da predaju neopozive ostavke. Živi od 1600 kuna socijalne pomoći od ministarstva, te 600 kuna od Centra za socijalnu skrb Trešnjevka.

Najavio je tužbu protiv RH od koje će tražiti 500 tisuća kuna za duševne boli, a najavio je i pokretanje tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Strasbourgu. Želi i svjedočiti protiv Hrvatske na Haškom sudu zbog, kako kaže, agresije koju je Hrvatska počinila u BiH.