SUDSKA TRAKAVICA

Šef s HRT-a ne želi izaći iz stana dok mu se ne plati 421.420 kuna

21.05.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Boris Sruk, novoimenovani šef Poslovanja, odnosno glavni financijaš HRT-a, na sudu vodi građansku parnicu s Medikolom koji mu je dao stan na korištenje dok je radio za tu tvrtku. Medikol traži da se Sruk iseli iz stana, što on već godinu dana odbija i diže protutužbu, navodeći kako ga je dobio na neograničen rok i potražuje 421 tisuću kuna za uloženo preuređenje

Skandal oko imenovanja Željka Rogošića, sada već bivšeg glavnog urednika HTV-a 1, inače kuma i šogora Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, tek se slegnuo, a čini se da je na pomolu novi.

U prošli petak su naime na sjednici Nadzornog odbora (NO) članovi istog otvorili pitanje Duška Zimonje, ravnatelja Tehnologije, i Borisa Sruka, ravnatelja Poslovanja.

I za jednog i za drugog, tvrde članovi NO-a, postoji sumnja da nisu ispunili sve uvjete natječaja, odnosno da se nalaze u sukobu interesa, što upućuje na to da im je Radman direktno pogodovao.

Tako NO za Zimonju tvrdi da ima tvrtku koja se bavi audiovizualnom djelatnošću, o čemu je tportal.hr već pisao, i u direktnom je sukobu interesa jer se istim poslom bavi i HRT. S druge strane, Sruk, prema njima, nema dovoljno godina staža upisanih u radnu knjižicu.

Prema informacijama koje je NO predstavio javnosti, Sruk ima osam godina radnog staža, što, tvrde, nije dovoljno jer je natječaj tražio deset. Međutim prema onom što se moglo čuti na Prisavlju, natječajem se nije tražio desetogodišnji radni staž upisan u knjižicu, nego desetogodišnje radno iskustvo koje Sruk navodno ima.

No čini se da tu traganje za činjenicama neće stati, jer je tako do novinara došla informacija da Sruk iza sebe vuče repove rada u svojoj bivšoj tvrtki, Medikolu, iz koje je otišao u ljeto 2012. godine.

Te bi činjenice, kažu anonimni izvori, trebale govoriti o načinu na koji posluje čovjek kojem je Radman dao 1,3 milijarde kuna na upravljanje.

Tportal.hr je u provjeri anonimnih navoda, na sudu, doznao da Medikol i Sruk vode spor oko četverosobnog stana koji je novi šef Poslovanja HRT-a dobio od Medikola na korištenje.

Medikol je Sruku dao stan na korištenje u trenutku kada je on postao član Uprave, u ljeto 2010. godine, a unatoč tome što više nije u tvrtki, iz njega se nije iselio, zbog čega je Medikol podignuo tužbu. Ali Sruk se na to nije obazirao, već je krenuo s protutužbom.

U njoj tvrdi da mu je nekretnina dana na korištenje na neograničen period, za što je priložio Medikolovu potvrdu.

Uz to, navodi da mu je vlasnik Medikola Ivan Rajković obećao da će njegova naknada kao člana Uprave biti kompenzirana prijenosom nekretnine, ali ugovor o kupoprodaji, odnosno prijenosu nekretnine, nikada nije sklopljen. Također navodi da je u preuređenje stana uložio 421.420 kuna i za eventualno iseljenje potražuje navedeni iznos plus kamate.

Zašto je i pod kojim okolnostima Sruk otišao iz Medikola, u toj tvrtki ne žele govoriti. Poručili su nam tek da su neka od naših pitanja 'poslovna tajna odnosno da su neka od njih predmet postupaka čije je rješavanje u tijeku te da nisu u mogućnosti dati konkretnije informacije'.

A jedno od pitanja odnosilo se i na spor koji se vodi na Trgovačkom sudu u Karlovcu, u kojem je tvrtka Dunav Drava Cement (DDC) tužila Medikol zbog neisplaćenih 525.865,78 kuna.

Riječ je o asignacijskom ugovoru između M-profila, DDC-a i Medikola, koji je u ime Medikola potpisao Sruk, iako to navodno nije smio, što Medikol pokušava dokazati na sudu, jer ih kao član Uprave nije zastupao samostalno, već skupno.

Upitan da prokomentira sve navedeno, Sruk je samo kratko poručio da je ispunio sve uvjete iz natječaja za dobivanje posla na HRT-u.

'Ja sam čist i ispunjavam sve uvjete. Što se tiče ostalih navoda, mogu reći da sam uvijek radio prema zakonu i da sam isti poštivao, što će se utvrditi na sudu. Onima kojima medijima isporučuju lažne informacije mogu samo poručiti da ću, ukoliko nastave tako, biti prisiljen povući određene pravne korake kako bih se zaštitio', zaključio je.