PREKORAČENJE OVLASTI

HDSSB i HSS traže smjenu Ante Đapića

11.12.2008 u 18:36

Bionic
Reading

Pet vijećnika HDSSB-a i jedan HSS-a u osječkom Gradskom vijeću zatražilo je smjenu predsjednika Vijeća Ante Đapića zbog, kako ističu u pismenom zahtjevu za smjenom, 'kontinuirana kršenja odredaba Statuta i Poslovnika'

OSIJEK - U pismenom zahtjevu, koji su u utorak podnijeli Odboru za izbor i imenovanje Gradskog vijeća, među ostalim se navodi da se predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić, "umjesto da surađuje s gradonačelnikom i Gradskim poglavarstvom, u više navrata javnim istupima otvoreno suprotstavljao njihovim odlukama preuzevši na sebe funkcije izvan onih u Gradskom statutu".

Ustvrdili su da je Đapić "prekoračujući svoje ovlasti i koristeći funkciju predsjednika Gradskog vijeća, poticao gradsku izvršnu vlast na donošenje odluka suprotnih gradskim aktima I važećim gradskim propisima i javno ih prozivao za već donesene zaključke i odluke".

Antu Đapića optužuju da je "višekratno u svojim javnim istupima pokušao zaštititi uhićenog direktora gradskog poduzeća, osumnjičena za više kažnjivih djela braneći ga kao osobu od osobita vlastita povjerenja, iako je bilo više nego očito da je takvim postupcima branio nečije privatne interese na štetu grada, koja se procjenjuje na više desetaka milijuna kuna".

Vijećnici predsjednika Gradskog vijeća optužuju da odbija predložiti Gradskom vijeću smjenu intendanta osječkog HNK tvrdeći da je on odgovoran za gubitke u toj kazališnoj kući i "rad HNK izvan okvira Zakona o kazalištima".

Gradska tajnica Jadranka Nikolajev potvrdila je večeras da je 9. prosinca službeno zaprimljen zahtjev HDSSB-ovih i HSS-ova vijećnika za smjenu predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića. Dodala je kako će se sjednica Vijeća održati 22. prosinca te kako je moguće da će se već na toj sjednici raspraviti taj zahtjev, istaknuvši kako je krajnji rok za očitovanje 30 dana nakon primitka zahtjeva.

U Gradskom vijeću devet je vijećnika HSP-a, pet HDSSB-a, pet HDZ-a, tri SDP-a te po jedan iz HNS-a, HSU-a i HSS-a.

Vlast u gradu obnaša koalicija HSP-a, SDP-a, HNS-a i HSU-a.