FOTOFINIŠ

Raste Kerumov križ na Marjanu

16.05.2013 u 22:06

Bionic
Reading

Danas poslijepodne oko 18 sati obišli smo gradilište Kerumovog križa na vrhu Marjana. Ondje smo posvjedočili da se radi punom parom u dvije smjene i, nakon postamenta, već je postavljen prvi kameni blok za križ u visini od oko jednog metra. Podsjetimo da će križ biti visok deset metara

Kamen za križ dolazi iz kamenoloma u Planom kraj Trogira. Radnici su nam rekli da se ne žure i da im je prvo na umu sigurnost. Kako god, sav kameni materijal je već na lokaciji i zaista već sutra ili u subotu možemo očekivati da će se križ možda vidjeti iz podnožja Marjana. Mogli bismo reći, križ kao veliki 'plus' za Marjan.

Postament je gotovo završen i, kada se objekt sagleda u cjelini, radi se zapravo o monumentalnom predimenzioniranom križu, kakav je, uostalom, već postavljen, primjerice, na Srđu. Ono što je problem s križem na Marjanu, osim poznatih kontroverzi vezanih uz zloupotrebu religije u predizborne i političke svrhe, njegova je neodmjerenost.

Marjan baštini još starokršćansku i ranosrednjovjekovnu sakralnu tradiciju gradnje malih, skromnih jednobrodnih crkvica, primjerice Sv. Jere, Sv. Juraj na punti Marjana, Sv. Nikola na vidilici, Sv. Benedikt na Benama ili najpoznatiji Sv. Mikula u Varošu. Osim toga, na Marjanu su i pustinjačke pećine i nastambe skromnih kršćanskih isposnika, dakle potpuno drugačija kršćanska asketska tradicija. Ovakav križ je uvreda temelja kršćanskog svjetonazora i negacija te tradicije na Marjanu.

Na kraju, najveći problem je šutnja splitskog nadbiskupa o toj temi. Ironija je i što je trenutno u tek obnovljenoj palači Skočibučić-Lukaris na Peristilu postavljena izložba baš o marjanskim crkvicama i toj velikoj sakralnoj tradiciji. U navedenoj palači će nakon dovršenja gornje etaže biti crkveni muzej.